Meniu Închide

Motivația greșită

De regulă ne este ușor să găsim motivația necesară pentru a începe procesul de slăbire dar, pe măsură ce trece timpul și chiar dacă avem succes, ne este din ce în ce mai greu să ne-o menținem. Acest lucru ni se poate întâmpla dacă pornim la drum cu motivația greșită.

În primul rând, există tendința să jucăm cu noi înșine jocuri psihologice, care deși pot să dea rezultate pe termen scurt – pe termen lung ne pot sabota. O astfel de abordare greșită este cea în care ne fixăm o greutate țintă, fără să ținem cont și de celelalte beneficii, precum dorința de a duce o viață mai sănătoasă sau bucuria de a practica un sport. Așadar, în cazul în care nu atingem acea greutate idealizată din prima (și, din păcate, nu vom ajunge acolo cu usurință), toate celelalte schimări pozitive sunt trecute cu vederea iar motivația noastră cedează încă din momentul în care constatăm că ne-am ratat ținta. De asemenea, a face eforturi supraomenești nu ne va ajuta pe termen lung. Dacă ne forțăm să ne atingem obiectivele prea repede sau ținem morțiș să facem totul perfect dintr-o dată, mai devreme sau mai târziu vom ajunge la epuizare și apoi, în mod firesc, vom suferi un colaps. Abținîndu-ne de la mâncare sau întrecând limita la sală, nu facem altceva decât să grăbim acel colaps.

Putem ajunge la eșec și atunci când ne schimbăm prea des abordarea. În fiecare zi apar noi diete, mode și produse–minune, dar asta nu trebuie să ne destabilizeze sau să ne abată de la drumul nostru, mai ales dacă am avut rezultate folosind metoda pe care am ales-o deja pentru a slăbi. Dacă suntem indeciși și sărim de la o dietă la alta, nu vom ajunge mai ușor la greutatea dorită. Pe scurt – nu există dieta ideală iar aceste schimbări bruște ne vor perturba organismul, producând oscilații în greutate. În ultimul rând, trebuie să ne ferim de cântar, deoarece există și zile proaste în care acesta nu va reflecta efortul pe care noi l-am depus în efortul de a slăbi. A verifica obsesiv, în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi cântarul, așteptându-ne la o slăbire instantanee, ne va uza motivația în mod inutil. Din această cauză ar fi mai indicat să ne alegem o perioadă anume de cântărire – la o săptămână sau la o lună și să nu tragem cu ochiul între timp.

Per ansamblu, pentru a ne păstra motivația pentru a slăbi intactă, ne-ar prinde bine să nu ne concentrăm în mod excesiv pe un anumit detaliu impus – fie greutatea, orele petrecute la sală sau numărul fix al caloriilor. Cel mai important este să înțelegem că slăbirea și menținerea sunt niște procese de lungă durată, a căror cifre exacte vor fluctua în mod firesc, fără ca această fluctuație să însemne vreodată eșescul nostru.

Referinte:

  • http://www.sparkpeople.com/resource/motivation_articles.asp?id=1676