Meniu Închide

Mitul sedentarismului

Ni s-a inoculat ideea că putem consuma orice alimente, în orice cantități, dacă facem în schimb suficient sport; eventual am putea chiar să slăbim, fără să ne modificăm cu nimic obiceiurile alimentare, cu condiția să ne dăm duhul pe bandă sau pe bicicletă. Însă adevărul nu este nici pe departe atât de simplu sau de optimist.

Toată energia noastră provine din hrană. Totuși, numai 10% – 30% din aportul zilnic poate fi consumat prin mișcare, fiindcă organismul are alte priorități mai importante și mai costisitoare din punct de vedere caloric, cum ar fi bătăile inimii și funcționarea în parametrii normali a creierului. În realitate, până la 80% din energia noastră este consumată pur și simplu pentru a ne menține în viață: pentru a digera și pentru a controla rata metabolică de bază, chiar și în timp ce suntem în repaos.

Un studiu efectuat pe un trib din Tanzania a demonstrat că oamenii foarte activi, care trăiesc din vânătoare, consumă la fel de multe calorii ca așa-zișii sedentari din mediul urban. Motivul este simplu: ardem la fel de multe calorii, indiferent de cultură sau de stilul de viață, fiindcă menținerea funcțiilor interne și a organelor vitale consumă la fel de mult.

Așadar, sportul este excelent pentru a ne menține sănătoși fizic și psihic, însă nu va avea un impact considerabil asupra greutății. Beneficiile activității fizice nu pot fi contestate de nimeni: scăderea tensiunii arteriale și a nivelului trigliceridelor din sânge, precum și reducerea riscului pentru diabet tip 2, atac cerebral, infarct, demență și Alzheimer. De asemenea, sportul poate fi de mare folos pentru a ne menține la greutatea corectă. Cu toate acestea, dacă ținta noastră este să slăbim, cheia nu stă în alimentație.

Din păcate, ne confruntăm cu percepția că oamenii supraponderali sunt mai leneși decât cei slabi – o percepție deosebit de nedreaptă și de discriminatorie. De vină pentru kilogramele în plus sunt dezechilibrele alimentare, nu sedentarismul! Cei care suferă de obezitate sunt etichetați ca indolenți iar cei care caută în mod sincer să își îmbunătățească stilul de viață sunt induși în eroare cu informații greșite. Aceste prejudecăți i-au împins pe mulți să se epuizeze și să se accidenteze, exagerând cu sportul, având așteptări cât se poate de nerealiste, doar ca să dovedească lumii că nu au o voință slabă și că excesul lor de greutate nu se datorează lipsei de caracter.

Pur și simplu nu mai putem gândi în termeni simpliști – calorii mâncate – calorii consumate. Realitatea felului în care corpul consumă energia este complexă – avem de-a face cu un proces răspândit în întregul organism, un echilibru metabolic fragil, cu multe variabile și un șir de factori interdependenți. Astfel, dacă ne apucăm de sport pentru a slăbi, vom declanșa alte mecanisme, fără să vrem: vom mânca mai mult, fiindcă după un antrenament ne va fi mai foame, vom evalua greșit câte calorii am ars sau vom căuta să compensăm efortul prin mai multă odihnă.

Când ceva nu merge bine, ne vine ușor să arătăm cu degetul și să blamăm victima dar asta nu ne va aduce cu nimic mai aproape de a rezolva problema. Așadar, dacă dorim cu adevărat să fim mai sănătoși și mai buni cu semenii noștri, am putea începe prin a spulbera aceste mituri dăunătoare.

Surse:
http://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-calories