Meniu Închide

Luare de poziție – incident social media – Maticiuc

Luare de poziție a Asociației S.U.P.R.A față de incidentul cu hashtagul #FMMIonute, creat de Codin Maticiuc în social media vineri, 9 iunie 2017.a

Asociația S.U.P.R.A. atrage atenția asupra fenomenului „fat-shaming” și condamnă orice manifestare a acestui fenomen

În contextul în care obezitatea este recunoscută internațional ca o veritabilă problemă gravă de sănătate, care poate fi letală în unele cazuri și care presupune adaptări speciale din partea angajatorilor și din partea ofertanților de bunuri și servicii, societatea românească încă reacționează cu ostilitate față de persoanele obeze. Recent, pe rețelele de socializare o persoană publică (Codin Maticiuc) a postat un mesaj tulburător, plin de ură și batjocură la adresa unui pasager supraponderal alături de care călătorise înghesuit cu avionul pe o rută internă. Mesajul devenit viral a strâns până acum numeroase reacții la fel de îngrijorătoare ca postarea inițială: 14.698 de like-uri, 754 de comentarii și 723 de distribuiri. Mai mult decât atât, domnul Maticiuc a revenit ulterior cu o nouă postare, pentru a-i mulțumi victimei sale că i-a adus mii de aprecieri pe pagină, ridicându-i recordul la impresionanta cifră de 200.000 de like-uri.

Având în vedere faptul că încă din anul 2014 Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat prin Cauza C-354/13 că obezitatea poate fi considerată un handicap la încadrarea în muncă, și că direcția în care se îndreaptă politicile publice europene este cea de încadrare a obezității în rândul dizabilităților, atitudinea agresivă a românilor este încă o manifestare regretabilă a unei mentalități înapoiate, care întreține discriminarea și care distruge echilibrul psihologic al unor persoane deja aflate în suferință.

Astfel, Asociația SUPRA condamnă climatul de ură cultivat față de persoanele obeze și adoptă o poziție fermă în favoarea integrării, susținerii și tratării cu compasiune a obezității în societatea românească. De asemenea, facem apel către societatea civilă să descurajeze reacțiile celor care se fac copărtași în a persecuta fără nicio justificare un individ pentru felul în care acesta arată; dorim să atragem atenția asupra efectelor deosebit de nocive ale acestei mentalități și să îi ajutăm pe cei care nu înțeleg cauzele, manifestările și consecințele obezității să conștientizeze că nu este nimic amuzant în dificultățile de natură medicală cu care se confuntă un semen de-al nostru și că nu este nimic de blamat sau de disprețuit la o persoană care se întâmplă să aibă o formă a corpului diferită față de majoritate.

Pe cale de consecință, considerăm că neplăcerile domnului Maticiuc privind calitatea zborului nu justifică manifestările sale de cruzime din mediul online. Deși admitem că domnul Maticiuc ar putea fi justificat în a se adresa companiei de zbor care nu i-a asigurat o călătorie confortabilă și un plasament adevcat pe locurile disponibile, considerăm că opțiunea dânsului de a nu sesiza compania răspunzătoare dar a se întoarce în schimb împotriva unei persoane nevinovate și a o dezonora public doar în scopul de a-și spori popularitatea în social media, reprezintă un grav incident de fat-shaming – o formă de body-shaming, un fenomen social privind criticarea în mod public și intenționat a persoanelor supraponderale, adesea prin intermediul insultelor, injuriilor și replicilor usturătoare. Iar grație statului de persoană publică al domnului Maticiuc – considerăm că ne ne-am putea afla chiar și în prezența unui caz de incitare la ură, în accepțiune penală: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (Art. 369 Noul Cod Penal)”. În plus, găsim atitudinea domnului Maticiuc cu atât mai reprehensibilă cu cât dânsul are cunoștințe în domeniu, întrucât se ocupă cu ajutorarea persoanelor defavorizate și a celor aflate în situație de risc, fără a realiza însă că și obezitatea se numără printre dizabilitățile care marchează multe vieți în societatea noastră.

Prin urmare, suntem în profund dezacord cu modul în care dânsul a ales să-și exprime nemulțumirea. Cuvintele aspre i-ar putea cauza pasagerului în cauză suferințe psihologice, împingându-l spre izolare, spre tulburarea imaginii de sine, depresie sau chiar sinucidere (cu atât mai mult cu cât postarea respectivă include prenumele și imaginea corpului persoanei în cauză, publicate fără consimțământul său, fiind posibil ca el să fie recunoscut), în vreme ce campania de ură lansată împotriva oamenilor grași are potențialul de a afecta nenumărate alte persoane supraponderale precum și persoanele dragi acestora, care vin în contact cu mesajele toxice adresate în mod implicit și lor.

În cele din urmă, dorim să ne exprimăm solidaritatea cu pasagerul în cauză. Suntem alături de toate persoanele obeze sau supraponderale care suferă în momentul de față în România abuzuri, discriminare, fat-shaming sau violențe datorită formei sau a dimensiunii corpului lor.