Meniu Închide

Învață-ți copiii să gătească

Dintre toate deprinderile utile pe care le poți transmite copiilor tăi, gătitul chiar îi va ajuta toată viața. Copiii bucătari vor deveni adulți sănătoși, cu o alimentație echilibrată; ei vor fi mult mai greu seduși de fast food sau de semipreparate și de kilogramele în plus, pe care le presupune un stil de viață deficitar. Oricând își vor dori, ei vor avea posibilitatea de a savura mese delicioase, pregătite în casă, ceea ce îi le va fi de mare folos, mai ales atunci când vor avea propria lor familie. Dacă îți vei obișnui copiii să contribuie în bucătărie de la o vârstă fragedă, își vor însuși aceste principii de căpătâi despre alimentație și se vor obișnui să trăiască în fiecare zi urmându-le: mâncarea ideală este sănătoasă și provine din bucătăria proprie.

În plus, dacă sunt implicați în procesul de prepare a mesei, copiii tind să fie mai deschiși cu alimentele noi și să nu se mai ciondănească între ei sau cu adulții din cauză că nu le place ceea ce li s-a pus în farfurie, fără acordul sau fără contribuția lor. Dacă părinții au disponibilitatea să aleagă rețete mau simple sau să modifice rețetele complicate, în așa fel încât cei mici să poată ține pasul, mini bucătarii pot fi un ajutor de nădejde și se vor bucura că au un aport în viața familiei.

Însă înainte de a le da frâu liber în bucătărie, ar trebui să te asiguri că ei se află în siguranță printre cuțite, tigăi fierbinți și cratițe cu apă fiartă. În acest sens, ar putea fi util să desemnezi o anumită zonă mai ferită ca fiind locul copilului, cât mai departe de aragaz. Odată ce le-ai asigurat condiții de siguranță, mai trebuie să ții cont și de nivelul de dificultate al sarcinilor, conform cu vârsta copiilor, după cum urmează mai jos.

La 2 – 3 ani
Copiii pot să spele fructe și legume, să toarne ingrediente în vase, să amestecte cu lingura sau să desfacă unele fructe și legume cu coajă, să le curețe de frunze sau codițe etc.

La 4 – 5 ani
Copiii pot învăța să stoarcă fructe, să spargă ouă, să felieze legumele moi și să facă piure de fructe sau de legume. De asemenea, ei pot pot unge o felie de pâine cu unt. La fel de important este să le inoculezi celor mici de la început ideea de a menține curățenia în bucătărie, învățându-i să șteargă masa, să spele și să șteargă vasele, să arunce resturile alimentare iar la final să pună la loc ingredientele în frigider sau în cămară.

La 5 – 7 ani
Deja le poți da voie copiilor să umble cu cuțitul, cu condiția ca acesta să fie de o dimensiune potrivită. De asemenea, îi poți lăsa să taie cu foarfeca și să dea cașcavalul pe răzătoare, fără să-și prindă și degetele. Alte activități potrivite acestui stadiu de dezvoltare sunt: a măsura cantități de ingrediente (în acest fel pot exersa și puțină matematică), a unge tăvile cu unt sau cu făină, a amesteca ouă în cocă, a decoji ouă sau potrocale, a pune și a strânge masa.

La 8 – 11 ani
Micii bucătari se pot bucura de o mai mare independență, luând parte la planificarea meselor. Ei știu să urmeze rețete simple, ajung la toate rafturile din dulapuri și din cămară, pot folosi aparatura (precum mixerul sau cuptorul cu microunde), pot deschide conseve și pot prepara ei singuri salată.

La peste 12 ani
Le poți permite copiilor să își folosească imaginația și să aducă mici modificări rețetelor. Adolescenții știu să recunoască ingredientele, folosesc fără probleme aragazul și au suficientă răbdare să urmeze instrucțiunile și rigorile unei rețete mai complexe. În sfârșit au căpătat dexteritatea să toarne un lichid, fără să le curgă nimic, și se pricep să deschidă orice ambalaje.

La final, marea bucurie a copiilor creativi este să li se dea voie să aranjeze mâncarea în vasul de servire.

Surse: