Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Raport întâlnire 18.05.2015

În cadrul proiectului "€œEmotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A.,€œ pe 18 mai 2015 a avut loc a doua întâlnire cu copii cu probleme de greutate și cu părinții acestora. Întâlnirea face parte dintr-o serie de workshopuri gratuite, special concepute pentru adresarea eficienta a problemei supraponderii infantile.

Întâlnirea a cuprins 3 secțiuni. Prima, susținută de  Magdalena Drăgan (coach), a fost destinată părinților, care au putut dezbate problemele cu care se confruntă. A doua, condusă de Tina Petrareanu (psihonutritionist), a fost destinată copiilor - aceștia au participat la jocuri pentru intelgerea și identificarea emoțiilor.  A treia parte a fost destinată atât copiilor cât și părinților și a fost susținută de Ecaterina Mateescu (chef la€“ Dulce Bun Sănătos).

*

Întâlnirea cu părinții

La întâlnirea cu părinții, Coach Magdalena Drăgan a abordat o serie de subiecte sensibile de discuție:

 • Obezitatea nu este o boală ci un simptom, adică "ceva care arată către altceva" - un indicator că ceva este în neregulă. 
 • Nu avem nevoie de mai puține kilograme ci de mai multă iubire, mai multă grijă, preocupare, responsabilitate.
 • Relația cu propriul corp: imaginea pe care o avem despre corpul nostru este poluată (de massmedia, de ce zic ceilalți despre noi etc). Trebuie să ne recuperăm dragostea noastră naturală și acceptarea față de corpul în care trăim. Mintea poate fi programată.
 • Relația cu mâncarea: avem aceeași relație cu mâncarea, așa cum o avem cu ceilalți. Ca în orice relație, dacă vrei să ai o relație bună: fii prezent, acceptă că pot fi și suișuri și coborâșuri, ai încredere, cere și acceptă ajutor. Ce îți dorești de la mâncare, aceea trebuie să oferi.
 • Ce (lecție) învățăm de la mâncare. Mâncarea ne este profesor - provocările alimentare persistă pentru că nu ne facm temele, nu ne învățam lecțiile. Orice provocare a vieții poate avea legătură cu obiceiurile alimentare. Fii prezent și întreabă-te: ce învăț eu de aici? Ce mă învață felul meu de a mânca? Ce trebuie să schimb?
 • Conceptul „slow diet”: când mâncăm repede, declanșăm o reacție de stres care "închide" digestia. Masticația este foarte importantă (să mestecam fiecare îmbucătură de un număr de ori... egal cu vârsta). Creierul nu transmite semnale de sațietate corpului decât după 20 de minute de la începutul mesei.
 • Legătura minte-corp: ce gândesc, simt și cred are impact asupra corpului meu (ce credem despre noi, cum ne vedem corpurile).
 • Competiția mamă-fiică: concurența cu propria fiică; faptul că vrei să aibă tot ceea ce nu ai avut tu; critici la adresa fiicei. Laudă-ți fiica și mai ales felul cum arată, corpul ei. Iartă-ți propria mamă pentru greșelile față de tine.

*

Întâlnirea cu copiii

La întâlnirea cu copiii, Tina Petrăreanu a făcut interpretări pe desene liber alese. "Chiar și ușurința sau, dimpotrivă, dificultatea cu care un copil își alege tema poate să spună ceva despre el, coroborat și cu alte date", a explicat Tina Petrăreanu la sfârșitul întâlnirii.
 
Apoi a urmat lectura și discutarea unei povești cu morală (Iepurele și broasca țestoasă), o poveste cunoscută copiilor, care a ocazionat explorarea credințelor și atitudinilor copiilor, plecând de la morala poveștii.
 
La final, psihonutriționistul a analizat credințele legate de mâncare: câte mese pe zi este corect să mâncăm, cum stau lucrurile vis a vis de diete, ce efect au dulciurile.
 
Copiii participanți au primit și o temă pentru acasă, constând în trei afirmații pe care urmează să le completeze:

 1. Mă îngraș pentru că... 
 2. Vreau să slăbesc pentru că...
 3. Oamenii grași sunt...

*

 

Întâlnirea cu copiii și părinții

La întâlnirea a doua cu copiii și părinții, Ecaterina Mateescu a pregătit o salată de fructe (măr, pară, struguri, banană, kiwi, pepene, mango, nectarină, rodie, portocală). Copiii au identificat fructele folosite în salată, apoi s-a discutat despre fructele preferate de fiecare.

 Salata de fructe a fost servită cu lingurițe din ciocolată raw vegana.

Rețetă de ciocolată raw vegană:

 • Rețetă de ciocolată raw vegană 100 gr unt de cacao topit
 •  2 linguri unt de cocos
 •  2-3 linguri cacao pudra
 •  miere 1-2 linguri.

Se amestecă foarte bine ingredientele și se pun în forme de silicon (forme de lingurițe sau orice alte forme, la alegere) și se lasă 1 oră la frigider.

Rezultatul este spectaculos, delicios și sănătos!
 
Apoi s-a discutat despre "prietenia" dintre grupele de alimente, exemplificând câteva combinații corecte, cât și unele mai puțin recomandate.

Seria a doua - ultimele două întâlniri

Pentru a pierde în greutate trebuie să fim sănătoși. Suntem sănătoși, în principal, atunci când ficatul funcționează bine, când glandele endocrine frunctioneaza bine și când reușim să ne gestionăm / manageriem stresul. Pentru a fi sănătoși trebuie să asimilăm cât mai bine nutrienții din alimente.
mai multe detalii

Seria a doua - a opta întâlnire

Magda a subliniat încă o dată în cadrul ultimei întâlniri că, de la începutul proiectului, nu și-a propus să le ofere soluții participanților, părinții având deplină responsabilitate pe drumul regăsirii lor. Nu există soluții universal valabile. Suntem unici și fiecare dintre noi are particularități distincte, de care trebuie să ținem cont, atunci când încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru noi.
mai multe detalii
Seria a doua - a șaptea întâlnire - la Mișcarea face bine

Seria a doua - a șaptea întâlnire

04.06.2016

O parte din parintii si copiii care participa la proiectul Asociatiei noastre, "Emotiile nu sunt de mancare", au fost sambata, 4 iunie, parte din evenimentul organizat de Telekom, MIscarea face bine, cea mai mare ora de sport.
mai multe detalii

Seria a doua - a șasea întâlnire

Feed-back-ul se referă la ce ar putea schimba părinții în bine în comportamentele copiilor lor, utilizând tipurile de comunicări eficiente discutate în cadrul acestei întâlniri, raportarea corectă a părinților la copii și comunicarea eficientă cu aceștia pentru a atinge rezultatele dorite.
mai multe detalii

Seria a doua - a cincea întâlnire

Va fi o săptămâna RELAȚIILOR ȘI A CULORII ROȘII. Relația cu noi înșine – să ne luăm pauze pentru noi, pentru a ne auzi pe noi înșine, pentru a ne conecta la noi înșine. Relația cu copiii noștri – părinții să conștientizeze cum le vorbesc copiilor lor și cum se simt copiii. Părinții să găsească punctele forte la copiii lor și să completeze harta mentală a copiilor, comunicându-le aceste puncte forte. Alimentație – la fiecare masă sau cât mai des să adăugăm un aliment integral / aliment roșu – fructe, legume, semințe, etc.
mai multe detalii

Seria a doua - a patra întâlnire

Aceasta va fi SĂPTĂMÂNA VERDE. Săptămâna deciziilor și a metamorfozei. Să ne gândim bine la ce decizii putem luăm pentru binele nostru și al copiilor noștri. Să nu uităm că o problemă poate fi rezolvată doar de pe un nivel superior față de nivelul la care se află problema respectivă.
mai multe detalii

Seria a doua - a treia întâlnire

Cauzele primordiale ale obezității, fiecare organ are bioritmul lui. Mancarea primara si mancarea secundara.
mai multe detalii
Seria a doua - a doua întâlnire

Seria a doua - a doua întâlnire

Pe 09.04.2016 a avut loc a doua întâlnire cu copiii care se confruntă cu probleme de greutate, cu Tina Petrăreanu (psihonutriționist). Părinții copiilor au aflat de la Magdalena Drăgan informații legate de obezitate, alimentație și rolul important al emoțiilor în apariția obezității.
mai multe detalii
Seria a doua - prima întâlnire

Seria a doua - prima întâlnire

03.04.2016

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 2 aprilie 2016 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de 12 workshopuri ale proiectului.
mai multe detalii
Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!

Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!


În cadrul etapei a doua a proiectului Asociației S.U.P.R.A. "Emoțiile nu sunt de mâncare", s-au deschis înscrierile pentru cu 30 de copii cu probleme de greutate și părinții lor.

Participarea la întâlniri este gratuită pentru cei înscriși în proiect până pe 28 martie 2016.
mai multe detalii
Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Luna mai 2015 - luna întâlnirilor cu copiii cu probleme de greutate și cu părinții lor, cu scopul de a facilita identificarea emoțiilor din spatele dezechilibrelor ponderale, recunoașterea situațiilor de supraalimentare cu substrat emoțional și promovarea unor mecanisme noi, sănătoase, pentru a le face față.
mai multe detalii
Întâlnirea a patra

Întâlnirea a patra

A patra întâlnire și ultima din cadrul proiectului Emoțiile nu sunt de mâncare.
mai multe detalii
Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia din cadrul proiectului "Emoțiile nu sunt de mâncare".
mai multe detalii
Întâlnirea din 18 mai 2015

Întâlnirea a doua

Aflați cum a fost la a doua întâlnire cu copiii cu probleme de greutate și părinții acestora, din cadrul proiectului Asociației S.U.P.R.A. - "Emoțiile nu sunt de mâncare!"
mai multe detalii
Întâlnirea din 9 mai 2015

Prima întâlnire

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 9 mai 2015 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de workshopuri care vor avea loc în fiecare sâmbătă din luna mai.
mai multe detalii

Resurse și statistici despre obezitate la copii

Resurse și statistici despre obezitate la copii - publicații și studii despre obezitate și suprapondere la copii.
mai multe detalii