O gustare școlară sănătoasă este ușor de obținut, chiar fără să petrecem ore întregi în bucătărie. Prânzul copiilor împachetat pentru școală ar trebui să fie cât mai hrănitor și să ofere organismului energia necesară pentru ziua respectivă.
Ar trebui evitată apelarea la gustări dulci pentru a satisface foamea, deoarece copiii se vor obișnui foarte repede cu acest obicei, iar apoi veți întâmpina greutăți în a-i convinge să mănânce mâncare sănătoasă.
Cu puțin efort și planificare, se poate pregăti pachețelul pentru școală în avans din weekend pentru restul săptămânii, iar astfel se acordă și mai multă atenție alimentației copilului.
Mai jos găsiți câteva idei de pachețele nutritive numai bune de pus în ghiozdan.
Gustarea școlară sănătoasă:
- Fructe cu brânză
Nu se poate da niciodată greș cu o cutiuță de fructe proaspete, închisă ermetic, la care se pot adăuga cubulețe de brânză sau cașcaval Astfel, se bifează aportul de vitamine și minerale, și se satisface și pofta de dulce. Dacă sursa fructelor este de încredere, nu curățați coaja – aceasta este o sursă de fibre, atât de necesare digestiei. Dacă alegeți fructe precum struguri, afine, căpșuni, ele pot fi servite imediat, spălate în prealabil. Se recomandă tăierea în cubulețe a fructelor mai mari, cum ar fi bananele, merele, perele, ca să pară mai atractive pentru copii. De asemenea, o variantă mai rapidă ar fi fructele uscate (nu cele confiate, care sunt pline de zahăr adăugat), cumparate direct de la magazin. Caisele, bananele, merele uscate sunt gustoase și se strică mai greu decât fructele proaspete.
- Ovăz în diferite forme
Ovăzul este un aliment foarte versatil, care asigura aportul de fibre. Ca rețetă de bază pentru o gustare școlară sănătoasă, combinat cu ou și banană, el poate fi gătit în multe feluri adorate de copii: clătite, fursecuri, brioșe la cuptor, batoane, biluțe cu unt de arahide și nuci. Partea bună este că se poate adăuga orice ca aromă: puțină cacao, dacă se dorește gustul de ciocolată, sau merișoare cu miere pentru un gust mai subtil, sau morcov și un strop de zahăr brun. Orice vă trece prin cap și copilul nu refuză, încercați și descoperiți noi combinații.
- Legume: bețișoare, crude sau… ascunse
Ca să atragă vizual, legumele proaspete, ca și fructele, se pot tăia în felii subțiri. De asemenea, într-o lipie unsă cu humus sau cu cremă de brânză se pot pune legumele pe care copilul le preferă, tăiate.
Este nevoie de imaginație pentru a ascunde într-un mod prietenos legumele în mâncarea copiilor. Ce este sănătos pentru organism, poate nu e la fel de bun la gust, iar copiii sunt puternic influențați de arome. Legumele gătite la cuptor devin mai moi și își modifică textura, ceea ce poate fi o soluție pentru unii copii. Puteți încerca să faceți brioșe de casă cu dovlecel sau carrot cake, și pe acestea să le puneți copilului în pachetul cu gustarea pentru școală..
Pregătirea pachetului pentru școală poate deveni un timp petrecut plăcut alături de copii, în care toată familia este implicată și dă o mână de ajutor. Gustarea școlară sănătoasă este la îndemâna oricui!
Pingback:Cum facem senvișul perfect pentru școală? - Asociația Supra