Grăsimile fac parte din categoria macronutrienților, alături de carbohidrați și proteine, și sunt necesare pentru o alimentație echilibrată și diversificată. Cu toate că grăsimile sunt asociate fenomenului de îngrășare, au rolul lor în buna funcționare a organelor interne și a creierului, deci nu ar trebui eliminate complet nici măcar dintr-o dietă strictă.
Rolul grăsimilor în alimentație
-
Sursă de energie
Grăsimile sunt bogate în calorii și asigură necesarul de energie pentru buna funcționare a organismului. Excesul de grăsimi este depozitat la nivelul țesutului adipos pentru viitoare arderi.
-
Protejează organele vitale
Grăsimile au rolul de a proteja organele interne și de a regla temperatura corpului. Un strat subțire de grăsime servește ca izolator antișoc și termic, iar grăsimea subcutanată ferește organele interne de contactul direct și brusc cu temperaturi extreme (prea frig, prea cald).
-
Participă la procesele cognitive
Țesutul creierului uman este alcătuit 60% din grăsimi, așadar este foarte important ca acesta să primească necesarul de grăsimi adecvate. În caz contrar, se vor observa schimbări de structură la nivelul acestuia și pot apărea simptome neurologice și afectare psihologică sau cognitivă.
-
Ajută organismul să asimileze vitaminele liposolubile
Unele vitamine (A, D, E, K) sunt absorbite mai bine în organism dacă sunt luate împreună cu alimente bogate în grăsimi. De asemenea, cu ajutorul grăsimii, ele sunt stocate în corp pe perioade mai mari de timp și pot fi folosite la nevoie.
Tipul grăsimilor și surse de proveniență
Grăsimile sunt compuse din acizi grași și glicerină.
În funcție de structura lor chimică, grăsimile se împart în:
-
Grăsimi saturate
Ele sunt în stare solidă la temperatura camerei și au de obicei origine animală (untură, seu, slănină etc), dar se pot găsi și în alimente de origine vegetală (ulei de cocos, de palmier, unt de cacao etc). Dacă sunt consumate în cantități prea mari, grăsimile saturate cresc considerabil nivelul de colesterol și riscul de a dezvolta boli ale inimii. În cazul femeilor, un consum prea ridicat provoacă fluctuații emoționale.
Grăsimile saturate se găsesc în: unt, carne roșie, brânză, nucă de cocos, caju, ciocolată etc).
-
Grăsimi nesaturate
Ele sunt lichide la temperatura camerei și au în general origine vegetală. Grăsimile nesaturate sunt considerate mai sănătoase decât cele saturate, deoarece contribuie la reducerea nivelul colesterolului „rău” din sânge.
Grăsimile nesaturate se găsesc în: ulei de măsline, ulei de avocado, unt de arahide etc.
Grăsimile nesaturate se împart mai departe în:
- Grăsimi mononesaturate: avocado, ouă, pui
- Grăsimi polinesaturate: pește, nuci, soia
-
Grăsimile trans
Acest tip de grăsimi este dăunător organismului și trebuie evitat. Grăsimile trans ajută la menținerea prospețimii alimentelor și la prelungirea termenului de valabilitate și se pot identifica pe etichetele produselor sub denumirea de uleiuri sau grăsimi hidrogenate sau parțial hidrogenate.
Grăsimile trans se găsesc în: margarină, biscuiți, gogoși și alte alimente prăjite.
Aportul zilnic necesar
Consumul normal de grăsimi ar trebui să fie între 10-30% din totalul caloriilor zilnice. Acest procent poate fi diferit în funcție de vârsta, aspectul și stilul de viață al fiecăruia, cât și de obiectivele care țin de aspectul fizic și controlul greutății corporale.
Grăsimile și dieta
Se poate trăi eliminând drastic grăsimile din alimentație, însă fără ele mâncarea pierde din gust iar vitaminele liposolubile sunt mai greu asimilate.
În plus, o dietă fadă este greu de urmat (ceea ce duce la abandonarea ei). Așadar, chiar și într-un proces de slăbire se recomandă consumul de grăsimi saturate și nesaturate în cantități moderate sau mult reduse, însă din surse nutritive și sănătoase, în așa fel încât să fie păstrată plăcerea gustului, iar organismul să beneficieze de o nutriție corectă. Astfel se reduce frustrarea generată de restricțiile dietei și se reduce și posibilitatea de a renunța la procesul de slăbire.
Grăsimile sănătoase au beneficii importante asupra organismului și pot fi incluse cu moderație și atenție într-o alimentație echilibrată.