Generozitatea este virtutea pe care fiecare dintre noi ar trebui să o însușim pentru o stare de bine interioară. Oamenii generoși se caracterizează prin a fi atenți și empatici, grijulii și săritori, fără a aștepta ceva în schimb.
Cu ocazia apropierii Crăciunului cu pași repezi, multe persoane au tendința de a oferi mai mult în această perioadă. Însă, ideal ar fi ca aceste obiceiuri să ne definească ca persoane, nu doar în perioada sărbătorilor.
Beneficiile generozității
- Ca în cazul tuturor atitudinilor pe care le afișăm, primim înapoi exact ceea ce oferim. Atunci când suntem buni și generoși, atragem ulterior acțiuni de același tip.
- Practicarea generozității induce stări de fericire și împlinire, ne îndeamnă să fim recunoscători și să ne eliberăm de atașamentul față de obiecte materiale.
- Dăruind, se eliberează hormoni ai fericirii, care inhibă stările de anxietate și reduc depresia, ajutându-ne să fim mai stabili emoțional.
- Destinatarul final al faptei noastre va beneficia de pe urma acestui gest și îi vor fi îndeplinite nevoile.
Fapte bune indirecte
Generozitatea nu constă doar în oferirea de bunuri materiale sau bani către cei aflați în nevoie. Ea se poate exprima și prin fapte indirecte, dar care au un impact major asupra bunăstării oamenilor. Un simplu gest de a afișa un zâmbet și a rosti o vorbă bună poate îmbunătăți ziua cuiva.
De asemenea, generozitatea constă și în implicarea în comunitate prin diverse activități precum:
- plantarea de copaci sau a plantelor decorative în apropierea locuinței,
- donarea de sânge (sângele salvează vieți),
- organizarea de ateliere și de activități incluzive pentru copii și adulți,
- construirea de căsuțe pentru păsări și montarea lor în copaci în apropierea locuinței,
- adunarea gunoiului din pădure (după picnic sau în excursii organizate în comunitate),
- ajutor acordat unui vecin vârstnic sau greu deplasabil,
- activități de voluntariat.
Firmele au posibilitatea de a sponsoriza asociații non-profit fără a plăti în plus, precum și deducerea acestor cheltuieli. Așadar, nu este nevoie să donezi personal, însă un act de generozitate constă în convingerea angajatorului de a dona sumele respective către ONG-uri.
Cum înveți copilul să fie darnic
Copilul învață generozitatea prin puterea exemplului și prin fapte mici și dese pe care le observă la părinții lui. Până și timpul petrecut împreună în familie este o dovadă de generozitate, de a oferi căldură, atenție și iubire.
Încă de la grădiniță și școală, când este introdus în societate și prin intermediul interacțiunilor cu alți copii, cel mic are ocazia să fie educat în acest sens de către profesori – să observe nevoile celorlalți și să acționeze ca atare. De exemplu, cu ocazia unei zile de naștere, dacă un copil a luat două bomboane, iar altul rămâne fără, acesta poate învăța să dăruiască renunțând la o plăcere.
Generozitatea are numeroase beneficii de care se bucură ambele părți implicate, atât cel care primește, cât și cel care dăruiește. Practicată constant, ea devine un stil de viață și aduce o stare de bine.