Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Luare de poziție a Asociației S.U.P.R.A față de incidentul cu hashtagul #FMMIonute, creat de Codin Maticiuc în social media vineri, 9 iunie 2017.

Asociația S.U.P.R.A. atrage atenția asupra fenomenului "fat-shaming" și condamnă orice manifestare a acestui fenomen


În contextul în care obezitatea este recunoscută internațional ca o veritabilă problemă gravă de sănătate, care poate fi letală în unele cazuri și care presupune adaptări speciale din partea angajatorilor și din partea ofertanților de bunuri și servicii, societatea românească încă reacționează cu ostilitate față de persoanele obeze. Recent, pe rețelele de socializare o persoană publică (Codin Maticiuc) a postat un mesaj tulburător, plin de ură și batjocură la adresa unui pasager supraponderal alături de care călătorise înghesuit cu avionul pe o rută internă. Mesajul devenit viral a strâns până acum numeroase reacții la fel de îngrijorătoare ca postarea inițială: 14.698 de like-uri, 754 de comentarii și 723 de distribuiri. Mai mult decât atât, domnul Maticiuc a revenit ulterior cu o nouă postare, pentru a-i mulțumi victimei sale că i-a adus mii de aprecieri pe pagină, ridicându-i recordul la impresionanta cifră de 200.000 de like-uri.

Având în vedere faptul că încă din anul 2014 Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat prin Cauza C-354/13 că obezitatea poate fi considerată un handicap la încadrarea în muncă, și că direcția în care se îndreaptă politicile publice europene este cea de încadrare a obezității în rândul dizabilităților, atitudinea agresivă a românilor este încă o manifestare regretabilă a unei mentalități înapoiate, care întreține discriminarea și care distruge echilibrul psihologic al unor persoane deja aflate în suferință.

Astfel, Asociația SUPRA condamnă climatul de ură cultivat față de persoanele obeze și adoptă o poziție fermă în favoarea integrării, susținerii și tratării cu compasiune a obezității în societatea românească. De asemenea, facem apel către societatea civilă să descurajeze reacțiile celor care se fac copărtași în a persecuta fără nicio justificare un individ pentru felul în care acesta arată; dorim să atragem atenția asupra efectelor deosebit de nocive ale acestei mentalități și să îi ajutăm pe cei care nu înțeleg cauzele, manifestările și consecințele obezității să conștientizeze că nu este nimic amuzant în dificultățile de natură medicală cu care se confuntă un semen de-al nostru și că nu este nimic de blamat sau de disprețuit la o persoană care se întâmplă să aibă o formă a corpului diferită față de majoritate.

Pe cale de consecință, considerăm că neplăcerile domnului Maticiuc privind calitatea zborului nu justifică manifestările sale de cruzime din mediul online. Deși admitem că domnul Maticiuc ar putea fi justificat în a se adresa companiei de zbor care nu i-a asigurat o călătorie confortabilă și un plasament adevcat pe locurile disponibile, considerăm că opțiunea dânsului de a nu sesiza compania răspunzătoare dar a se întoarce în schimb împotriva unei persoane nevinovate și a o dezonora public doar în scopul de a-și spori popularitatea în social media, reprezintă un grav incident de fat-shaming - o formă de body-shaming, un fenomen social privind criticarea în mod public și intenționat a persoanelor supraponderale, adesea prin intermediul insultelor, injuriilor și replicilor usturătoare. Iar grație statului de persoană publică al domnului Maticiuc – considerăm că ne ne-am putea afla chiar și în prezența unui caz de incitare la ură, în accepțiune penală: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă (Art. 369 Noul Cod Penal)”. În plus, găsim atitudinea domnului Maticiuc cu atât mai reprehensibilă cu cât dânsul are cunoștințe în domeniu, întrucât se ocupă cu ajutorarea persoanelor defavorizate și a celor aflate în situație de risc, fără a realiza însă că și obezitatea se numără printre dizabilitățile care marchează multe vieți în societatea noastră.

Prin urmare, suntem în profund dezacord cu modul în care dânsul a ales să-și exprime nemulțumirea. Cuvintele aspre i-ar putea cauza pasagerului în cauză suferințe psihologice, împingându-l spre izolare, spre tulburarea imaginii de sine, depresie sau chiar sinucidere (cu atât mai mult cu cât postarea respectivă include prenumele și imaginea corpului persoanei în cauză, publicate fără consimțământul său, fiind posibil ca el să fie recunoscut), în vreme ce campania de ură lansată împotriva oamenilor grași are potențialul de a afecta nenumărate alte persoane supraponderale precum și persoanele dragi acestora, care vin în contact cu mesajele toxice adresate în mod implicit și lor. 

În cele din urmă, dorim să ne exprimăm solidaritatea cu pasagerul în cauză. Suntem alături de toate persoanele obeze sau supraponderale care suferă în momentul de față în România abuzuri, discriminare, fat-shaming sau violențe datorită formei sau a dimensiunii corpului lor.

Luare de poziție - incident social media - Maticiuc

Luare de poziție - incident social media - Maticiuc

13.06.2017

Luare de poziție a Asociației S.U.P.R.A față de incidentul cu hashtagul #FMMIonute, creat de Codin Maticiuc în social media vineri, 9 iunie 2017.
mai multe detalii
SUPRA Fashion pe 25 februarie la București

SUPRA Fashion pe 25 februarie la București

14.02.2017

Pe 25 februarie 2017, Asociatia S.U.P.R.A., Madame Briolette și Happy Cinema vă invită la SUPRA Fashion, un eveniment inedit, dedicat persoanelor care au kilograme în plus și doresc să afle cum să se îmbrace în funcție de particularitățile propriului corp.
mai multe detalii

Asociația S.U.P.R.A. la Agenda Bio

12.09.2016

Asociația S.U.P.R.A. a fost la Agenda BIO - am avut micul nostru stand de unde vizitatorii târgului au putut să se informeze cu privire la proiectele noastre și să primească tricouri cu mesaj, iar Tina Petrareanu, psiholog si psihoterapeut in cadrul Asociatiei SUPRA, a susținut seminarul "Mancatul emotional: cauze si remedii".
mai multe detalii
Seminar "Mancatul emotional: cauze si remedii"

Seminar "Mancatul emotional: cauze si remedii"

29.08.2016

Tina Petrareanu, psiholog si psihoterapeut in cadrul Asociatiei SUPRA, va susține seminarul "Mancatul emotional: cauze si remedii", la Casa Universitarilor din București, pe 10 și 11 septembrie 2016, ora 15:00.
mai multe detalii
Mimi Kirk în România!

Mimi Kirk în România!

19.05.2016

Dacă nu știți cine este Mimi Kirk, aflați că a fost numită "cea mai sexy vegetariană de peste 50 de ani" de organizația PETA ("Oameni pentru un comportament etic față de animale"). Arată nemaipomenit și se hrănește sănătos. Iar în iunie vine pentru prima dată în România!
mai multe detalii
Festivalul Integrării - CONIL FEST, ediția a XIII-a

Festivalul Integrării - CONIL FEST, ediția a XIII-a

04.05.2016

Ediția a XIII-a a CONIL Fest – Festivalul Integrării va avea loc pe 21 – 22 mai 2016, în Gradina de Vara a Teatrului "Constantin Tanase" din Parcul Herăstrău.
mai multe detalii
A început seria a doua a workshopurilor "Emoțiile nu sunt de mâncare"

Workshopurile "Emoțiile nu sunt de mâncare" au început!

03.04.2016

A început seria a doua a workshopurilor din cadrul proiectului Asociației SUPRA, "Emoțiile nu sunt de mâncare". Workshopurile sunt adresate familiilor cu probleme de greutate (tendințe de îngrășare, obezitate infantilă) și au ca scop facilitarea înțelegerii cauzelor supraponderii și obținerea unui stil de viață mai sănătos.
mai multe detalii
Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!

Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!

15.03.2016

Etapa a doua a sesiunilor de consiliere, coaching și strategii împotriva supraponderii la copii din cadrul proiectului "Emoțiile nu sunt de mâncare" va începe pe 2 aprilie. Mai sunt 5 locuri. Așadar, dacă aveți un copil cu probleme de greutate, înscrieți-vă gratuit în Program, până pe 28 martie!
mai multe detalii
Editia a XII-a a CONIL Fest – Festivalul Integrarii - 23-24 ianuarie 2016

Editia a XII-a a CONIL Fest – Festivalul Integrarii - 23-24 ianuarie 2016

13.01.2016

Finalul lunii ianuarie a acestui nou an va fi marcat, in Bucuresti, de evenimentul artistic deja traditional CONIL Fest – Festivalul Integrarii 2016, ajuns la editia a XII-a, programat in zilele de 23 si 24 ianuarie in Sala mare a Palatului National al Copiilor.
mai multe detalii
Târg de Crăciun cu produse naturale și sănătoase

Târg de Crăciun cu produse naturale și sănătoase

08.12.2015

Editia a doua a Targului de Craciun adresat familiilor cu copii si iubitorilor de produse naturale si artizanale se desfasoara pe 11 si 12 decembrie la etajul 34 din Sky Tower (Calea Floreasca 246C, Barbu Vacarescu, langa Promenada Mall).
mai multe detalii
Asociația S.U.P.R.A. sprijină proiectul "Trimite un copil atipic la școală!"

Sprijinim proiectul "Trimite un copil atipic la școală!"

27.11.2015

Asociația "Before & After School CONIL" și-a propus să ofere copiilor atipici posibilitatea de a merge la școală până în clasa a opta inclusiv, într-un sistem total diferit de ceea ce oferă în prezent învățământul de masă pentru copiii speciali.
mai multe detalii
Rubrică nouă! SUPRAlternativa cu MAGDA Drăgan, Coach

Rubrică nouă! SUPRAlternativa cu MAGDA Drăgan, Coach

22.10.2015

Suntem deschiși tuturor posibilităților și credem că procesul revenirii la sănătate este unul foarte personal, așadar vă propunem ceva absolut nou: o rubrică ce abordează slăbirea într-o manieră holistică, alternativă, din perspectiva Magdalenei Drăgan, Coach.
mai multe detalii
Despre sănătate, de la specialiști

Despre sănătate, de la specialiști

06.10.2015

"Despre sănătate, de la specialiști" este un nou proiect al Asociației S.U.P.R.A. destinat informării publicului preocupat de suprapondere și obezitate. Ne-am propus să vă oferim cât mai multe interviuri pe teme legate de greutate acordate Asociației S.U.P.R.A. de specialiști în diverse domenii.
mai multe detalii
Sport în aer liber la Mișcarea face bine

Sport în aer liber la Mișcarea face bine

10.05.2015

Copiii care au venit cu Asociația SUPRA la Mișcarea face bine în Parcul Mogoșoaia pe 6 iunie 2015 au beneficiat de educație sportivă intensă (și foarte distractivă) - echipa BootCampRomânia și Kaki.ro i-a învățat cum să facă încălzirea înainte de antrenament și cum să exerseze eficient în aer liber.
mai multe detalii
Asociația S.U.P.R.A. la Cea mai mare oră de sport - Miscarea face bine!

Asociația S.U.P.R.A. la Cea mai mare oră de sport

08.05.2015

Ca parte a proiectului "Emoțiile nu sunt de mâncare", Asociația S.U.P.R.A. a participat sâmbătă, 6 iunie, împreună cu copiii și părinții beneficiari ai workshopurilor destinate combaterii supraponderii infantile, la Cea mai mare oră de sport - Miscarea face bine, care s-a desfășurat în Parcul Mogoșoaia.
mai multe detalii
Asociația S.U.P.R.A. sprijină Festivalul Integrării - CONIL FEST, ediția a XI-a

Asociația S.U.P.R.A. sprijină Festivalul Integrării - CONIL FEST, ediția a XI-a

18.05.2015

La finalul acestei saptamani - duminica, 24 mai 2015 -, incepand cu ora 9:00, la Palatul National al Copiilor din Capitala (Sala Mare si Sala Mica), va avea loc o noua editie, cea de vara, a CONIL Fest – Festivalul Integrarii 2015, Editia a XI-a!
mai multe detalii

Asociația S.U.P.R.A. a demarat proiectul "Emoțiile nu sunt de mâncare!"

18.05.2015

"Emoțiile nu sunt de mâncare!" este un proiect al Asociației S.U.P.R.A., cu scopul prevenirii obezității infantile. În luna mai s-au desfășurat deja primele întâlniri terapeutice și de educare, absolut gratuite, cu părinții copiilor cu probleme de greutate și cu copiii.
mai multe detalii