Procesul de slăbire presupune mai multe acțiuni pe care le avem de făcut pentru un rezultat de succes, de la schimbarea modului de alimentație până la activitatea frecventă de exerciții fizice. Și ca exerciții fizice, nu se iau în considerare plimbările sau alergatul după autobuz.
Pentru ca exercițiile să fie eficiente este nevoie ca ritmul exercițiilor pe care îl adoptăm să fie unul mai rapid. Bineînțeles, acest ritm se antrenează și crește în funcție de mai multe criterii, precum greutate, probleme medicale sau chiar voință.
Cele mai cunoscute exerciții fizice, ca fiind cele mai eficiente, sunt exercițiile cardio, deoarece acestea pot fi executate de oricine și în orice loc își dorește. Adică, acestea pot fi făcute acasă, în aer liber sau la sala de sport.
În plus, antrenamentul de exerciții cardio este un motor bun pentru inimă, crescând numărul de bătăi pe minut al acesteia, și astfel crește toleranța la efort și capacitatea cardiovasculară și respiratorie.
Pentru cei care prezintă o rezistență mică la efort, este indicat să înceapă cu un ritm normal, ca intensitate și acesta va crește puțin câte puțin până când corpul se va obișnui cu această mișcare, dar este necesar și ca înainte de începerea fiecărui antrenament de exerciții cardio să se facă între 12-15 minute de încălzire.
În funcție de obiectivul fiecăruia, exercițiile cardio pot fi făcute acasă, în aer liber sau în sala de aerobic. Cel mai simplu antrenament cardio pe care îl poți face este săritul corzii, joggingul, înotul, mersul pe bicicletă sau mersul pe bandă din sala de fitness. Acestea sunt eficiente când dorești să slăbești, dar este important și sprijinul și cunoștințele unui antrenor, ce îți poate măsura pulsul în timpul antrenamentului, pentru a ține sub control intensitatea cu care execuți exercițiile.
Dacă vrei să îți calculezi frecvența cardiacă maximă, scazi vârsta ta din 220. Și pentru a beneficia de efectele oricărui antrenament cardio asupra inimii, este necesar să atingem un nivel al pulsului arterial între 110 si 150 bătăi pe minut (bpm).
Exercițiile cardio ajută la ținerea sub control a tensiunii arteriale, scăderea în greutate și a nivelului de zahăr din sânge, cresc rezistența osteomusculară și previn formarea cheagurilor sangvine.
Pe lângă aceste beneficii pe care le oferă exercițiile cardio organismului nostru, se mai găsesc și următoarele:
- tonifică musculatura
- mențin un tonus general bun
- ajută la scăderea nivelului colesterolului „rău”
- îmbunătățesc sistemul imunitar
- ajută la diminuarea riscului de cancer
- combat stresul, depresia și problemele legate de somn
- îmbunătățesc tranzitul intestinalstimulează măduva hematopoietică și ameliorează anemia
- reduc durerile din timpul menstruației
Sfatul specialistului este să începi cu două antrenamente cardio pe săptămână alternându-le și să vezi cu care din ele te simți cel mai bine. Indiferent ce fel de activitate fizică vei face, aceasta trebuie să îți facă plăcere și să nu reprezinte o corvoadă sau un efort prea mare.
Sursa: Farmacia Ta