Eșecul în cura de slăbire? Nu există decât decât dacă renunți! Până atunci, există, pur și simplu, zile mai bune și zile mai grele. Slăbirea este un proces, și încă unul dificil și de lungă durată, care implică atât autodisciplină și formarea unor noi obiceiuri alimentare sănătoase, cât și descoperirea contextului individual care permite urmărirea consecventă a obiectivului de a slăbi.
De aceea, este important ca niciodată să nu consideri că ai eșuat dacă ai mâncat o prăjitură sau dacă ai ratat un antrenament, ci să continui să faci tot ceea ce știi că trebuie făcut și, chiar dacă nu vezi rezultate rapide, chiar dacă ți se pare greu, chiar dacă uneori pur și simplu nu te poți abține, nu uita: eșec este doar dacă renunți!
Fă din slăbire o joacă
Și, dacă tot știm că slăbirea este un proces, ar fi și mai bine dacă am trata-o ca pe un joc cu obstacole, cu misiuni, cu „arme” și „resurse” adunate pe parcurs să ne ajute, cu greșeli tactice care ne obligă să o luăm de la capăt a doua zi cu o strategie mai bună!
Astfel, călătoria necesară pentru atingerea obiectivului de a slăbi nu va mai fi o corvoadă, ci un prilej de distracție – de exemplu: „ia să văd cu câți pași depășesc săptămână asta media săptămânii trecute”, „misiunea mea de azi: un drum la farmacia de pe strada X, de unde iau Vitamina D, apoi vin acasă pe jos”, „câți pași pot să fac în 40 de minute?”, „la ce distanță de casă, în pași și minute, este stația X de autobuz?” etc.
Scopul dietelor
Fie că este vorba de diete populare, cu nume complicate, pe care le folosesc și le promovează diverse vedete, fie că este vorba de reducere din proprie inițiativă a consumului unui aliment sau a unui tip de mâncare, de exemplu alimentele de tip fast-food, toate au la bază deficitul caloric.
Ideea principală este aceea că dacă consumăm zilnic ceva mai multă energie decât introducem în corp prin alimentație și băuturi, cum organismul are nevoie de energia respectivă, o va găsi în rezervele de grăsime, de unde o va consuma, deci se va produce în mod sigur slăbirea.
Dacă menținem acest număr de calorii redus pe o perioadă îndelungată, corpul va pierde în greutate din ce în ce mai mult (chiar dacă ritmul slăbirii nu poate fi prevăzut cu exactitate și trebuie întreținut cu ajustări de aport și consum).
Soluția, așadar, nu constă în înfometare și nici în eliminarea unor alimente sau a unor grupe de alimente în totalitate, ci în calcularea individuală a numărului estimat de calorii necesare pentru a obliga organismul să consume rezonabil din rezerve, precum și alegerea unor combinații de alimente favorabile slăbirii, prin aport caloric redus, dar aport nutritiv crescut și volum mare (pentru a ține de foame).
Pentru a ști care este numărul de calorii pe care corpul îl consumă zilnic, este necesară estimarea ratei metabolice bazale – găsiți un calculator gratuit, aici.
Eșec sau succes în cura de slăbire
Când o persoană dezvoltă obiceiuri alimentare sănătoase, care să o ajute să își mențină noua greutate chiar și după finalizarea procesului de slăbire, putem vorbi despre succes. Succesul unei diete este momentul în care nu mai este o „dietă”, ci se transformă într-un stil de viață sustenabil, ce nu înseamnă nici frustrare zilnică prin evitarea anumitor alimente și nici încordarea continuă a voinței, ci un ansamblu de obiceiuri și decizii firești, care mențin organismul în starea optimă de sănătate.
Imaginea de ansamblu contează, iar fiecare pas este important pentru a atinge obiectivele.
Nu renunța
Doar prin repetiție se formează noi obiceiuri alimentare sănătoase, așa că nu renunța dacă ai mâncat o prăjitură în plus azi! E normal să îți fie uneori atât de poftă de ceva anume, încât să îți dorești și să și mănânci acel ceva – totul e ca acest „uneori” să nu devina „tot timpul”, iar când o faci, să nu ai regrete, știind că vei reveni imediat la rutina ta sănătoasă.
Nu te certa
De multe ori ne vorbim nouă înșine foarte urât. După porția de tort pe care am mâncat-o de poftă, în loc să ne spunem, ca unui bun prieten: „Hai că a fost bun tare și ți-era foarte poftă, nu ai mai mâncat așa ceva de trei săptămâni (ce tare! Trei săptămâni! Wow)… Așa că diseară ieșim mai devreme la plimbare și mâine planificăm ceva cu mai puține calorii, OK?„, ne trezim cu astfel de dialoguri interioare: „Ești praf, ai stricat tot, o să mori grasă, nici nu știu de ce mai încerci!” Este foarte important să devenim conștienți de acest dialog interior distructiv, să-i răspundem cu compasiune față de sine și să îl oprim! (Exemplu: „Ba nu sunt praf deloc, n-am stricat nimic! O felie de tort la trei săptămâni nu e nicio tragedie, e doar o felie de tort și o să slăbesc bine-mersi, pentru că diseară ies un pic mai devreme din casă și fac mai mulți pași, iar mâine o să aleg cu atenție ce mănânc în așa fel încât să nu fac foamea și să fie OK„.
Adu-ți aminte
✅️ fiecare zi e o nouă oportunitate să te ții de obiceiurile bune;
✅️ mereu înveți și aplici ceva nou;
✅️ fiecare pas contează;
✅️ fiecare zi în care ai făcut ce ți-ai propus se adaugă la rezultat;
✅️ dacă ai mâncat o prăjitură nu ai pierdut lupta, ci doar ai mâncat o prăjitură, deci, pur și simplu, bucură-te de gust, apoi ieși o jumătate de oră la plimbare.
Ține minte!
Eșecul în cura de slăbire nu este definit de micile scăpări, care vor apărea inevitabil – nu suntem mașini, nu suntem perfecți, nu suntem roboți, avem pofte, dorințe, zile mai bune, zile mai grele. Traseul nu este perfect, și nici ușor de parcurs. Însă, dacă nu renunți atunci când apar greutățile sau „scăpările”, ești pe drumul bun, spre reușită – spre succes.