Adesea în procesul de slăbire și mai ales atunci când alegem o dietă plină de restricții, greu de urmat, putem cădea în capcana de a dezvolta o mentalitate de tip „totul sau nimic”. Această atitudine poate avea în timp o serie de efecte negative greu de remediat.
De obicei ajungem să adoptăm acest tip de mentalitate, stabilind restricții alimentare drastice și activități greu de îndeplinit în circumstanțele noastre personale, fie inspirați din informații greșite găsite pe internet sau la sfatul aparent util al vreunui coach atotștiutor, care nu își asumă însă și responsabilitatea pentru efectele nocive ale ideilor greșite pe care le propagă. Îl recunoașteți pentru că el însuși are o mentalitate dezechilibrată, de tip „totul sau nimic”: nu acceptă alte metode, ridiculizează echilibrul și moderația și devine agresiv când i se atrage atenția că metodele sale pot fi dăunătoare (aflați mai mult despre acest tip periculos de coach din articolul nostru recent, „Cum știi de care grup de slăbire să te ferești„).
Odată adoptată această atitudine față de slăbire, sunt puse automat în funcțiune câteva mecanisme psihologice specifice de autoprotecție, care au efecte neașteptate și nedorite, și pot duce în timp la rezultate opuse celor dorite.
- În primul rând, o mentalitate de tip „totul sau nimic” poate duce la o obsesie nesănătoasă pentru mâncare și greutate.
- De asemenea, poate iniția efectul yo-yo, constând în perioade de slăbire urmate de perioade de îngrășare, precum și la un sentiment de eșec și descurajare atunci când nu putem urma regimul draconic impus.
- Gândirea totul sau nimic poate îngreuna, de asemenea, respectarea unui plan alimentar și de mișcare sustenabil și sănătos pe termen lung.
Mentalitatea totul sau nimic în dietă și obsesia nesănătoasă pentru mâncare
Există ceva atrăgător în ideea unei diete drastice, de care nu ai voie nici să te plângi, darămite să te abați. Ori o adopți 100%, trup și suflet, ori ești în afara „cercului select”. Nu există cale de mijloc. Ești „erou” sau ești ca toți ceilalți, și ceva din ființa noastră caută uneori să fie altfel decât restul lumii. Dar, când este vorba de a respecta la sânge un plan alimentar draconic, este mai sănătos să fii… ca restul lumii.
Pentru unele persoane cu un anumit profil psihologic o dietă restrictivă poate funcționa, deoarece aceștia reușesc să se convingă pe ei înșiși că nici nu doresc anumite alimente (cele calorice, de obicei), pe care le consideră indezirabile sau „inutile” din punct de vedere nutrițional, și că le place cu adevărat să transpire la sală. Ei sunt capabili să se angajeze complet într-un mod strict de a mânca, este posibil chiar ca alimentația dietetică să ajungă să le fie pe plac, iar „demonizarea” alimentelor poate funcționa pentru ei. Dar pentru alții – majoritatea, acest tip de dietă poate duce la obsesii alimentare.
Când trăim după reguli draconice, nu mai este loc pentru flexibilitate. Trebuie să îți organizezi viața în jurul dietei, în așa fel încât să nu eșuezi. Trebuie să renunți la lucruri firești, cum sunt deserturile în anumite ocazii sau ieșirile cu prietenii în weekend în oraș. Trebuie să te îndepărtezi complet de modul în care funcționează societatea și să devii altcineva. Dacă faci o greșeală sau te abați, chiar și puțin, de la reguli, simți că ai eșuat. Iar asta te poate conduce la ideea că trebuie să fii perfect tot timpul, ceea ce este imposibil. Și atunci încep obsesiile alimentare. Devii fixat pe ceea ce mănânci și începi să restricționezi din ce în ce mai mult și doar la asta te poți gândi, în fiecare moment al vieții tale.
Nu este nimic sănătos într-o viață plină de restricții și reguli draconice!
Dacă îți dai seama că ai ajuns să te preocupi obsesiv de alimentație și că ai adoptat o dietă de tip „totul sau nimic”, este timpul să pui totul pe pauză și să reevaluezi conștient și rațional situația. Poate că acest tip de dietă nu este potrivit pentru tine. Poate că trebuie să găsești un mod de a mânca care să-ți permită să fii puțin mai flexibil. În caz contrar, s-ar putea să ajungi într-un ciclu periculos de restricție și obsesie.
Mentalitatea totul sau nimic în dietă și efectul yo-yo
Abordarea „totul sau nimic” poate duce la ceea ce se numește efectul yo-yo, în care greutatea unei persoane oscilează în sus și în jos, în funcție de perioadele în care a abordat o dietă restrictivă (perioade cu motivație înaltă, dar care se consumă la un moment dat) și cele de supraalimentare (cauzate de frustrarea acumulată în timpul perioadei de restricție severă). Acest lucru poate fi dăunător atât sănătății fizice, prin stresul la care este supus organismul, cât și psihice, ducând la accese de mâncat compulsiv (binge-eating), anorexie, bulimie și alte tulburări.
Efectul yo-yo se poate produce și atunci când adoptăm o vreme o dietă restrictivă, slăbim, apoi renunțăm la dietă și începem din nou să mâncăm în exces, considerând că ne putem permite „să revenim la normal”. Acest lucru poate face dificilă respectarea unui plan alimentar și de mișcare fizică sănătos pe termen lung – ceea ce numim „stil de viață sănătos„.
De asemenea, conștientizarea efectului yo-yo poate duce la sentimente de privare, frustrare și chiar vinovăție.
Mentalitatea totul sau nimic în dietă și afectarea psihologică
Sentimentul de eșec pe care inevitabil îl provoacă o astfel de abordare duce la diminuarea stimei de sine („nu sunt în stare”), la sentimente de rușine („nu pot să ies pe stradă așa) și de vinovăție („alții cum pot? Eu sunt de vină”), precum și la descurajare („nu cred că mai merită să încerc”). Dacă vocea interioară ne supune unui astfel de set dureros de afirmații, trebuie să conștientizăm că ele nu sunt deloc adevărate.
În realitate,
- ești în stare! Doar că trebuie să adopți un plan alimentar sustenabil, în acord cu circumstanțele tale și care să nu îți dea complet viața peste cap;
- poți ieși pe stradă! Kilogramele în plus nu sunt un motiv să îți pui viața pe pauză, iar dacă cineva face vreo remarcă răutăcioasă, este pentru că persoana respectivă nu a trăit viața ta și, în mod cert, habar n-are!
- și tu poți și nu ești de vină că nu ți se potrivește o dietă restrictivă! Alimentația trebuie să fie variată, diversitatea de gusturi și texturi face parte din frumusețea vieții și e o greșeală să nu ne bucurăm de toate posibilitățile – cheia este cu adevărat moderația; dacă simți că nu poți să te alimentezi cu moderație, este posibil să fie deja instalată o tulburare alimentară, pe care o poți aborda cu succes la psihoterapeut. Psihoterapia te poate ajuta să abordezi și să rezolvi problemele care duc la lipsa moderației și, odată cu rezolvarea lor, vei putea să te bucuri de mâncare fără să „dai iama” în frigider noaptea.
- merită să continui să încerci, pentru că nu există eșec decât atunci când te oprești din a încerca! Nu te descuraja! Este posibil să slăbești sănătos, cu schimbări de stil de viață abordate treptat, sustenabile pentru tine.
Dar nu te mai chinui inutil cu abordări de tip „totul sau nimic”. Pe termen lung, acestea nu duc decât la tulburări alimentare, obsesii și frustrare. Nu vrei să treci prin așa ceva. Abordează moderația și un stil de viață sănătos și sustenabil pe termen lung!
Pingback:Formarea obiceiurilor sănătoase: automatizarea proceselor - Asociația Supra