Oricât ne străduim să găsim rețeta perfectă, nu există o dietă potrivită pentru toată lumea, cu câțiva pași de urmat general valabili, care să aibă același rezultate la toți participanții. Fiecare organism este diferit, de aceea este important să urmăm o dietă personalizată care să ni se potrivească, ținând cont de anumite aspecte.
Dieta personalizată
Este necesar să ținem cont de unicitatea fiecărui corp și a factorilor care influențează procesul de slăbire atunci când ne propunem obiectivele în ceea ce privește aspectul.
Înainte să luăm orice decizie în legătură cu regulile de alimentație de urmat, primul pas este să ne evaluăm obiceiurile prezente. Astfel, putem descoperi la ce capitole mai avem de lucrat astfel încât micile modificări să ne aducă mai aproape de rezultatul dorit, fără să ne abținem drastic de la mâncare.
Factorii care influențează procesul
Gusturile și obiceiurile alimentare
Ceea ce ne place și ceea ce obișnuim să mâncăm zi de zi determină felul în care organismul primește nutrimentele necesare, cum le procesează și cum le stochează. O persoană care preferă și mănâncă doar dulciuri sau semipreparate sau comandă mâncare gătită online va avea alte provocări decât o persoană care își gătește mâncarea acasă și nu prea consumă dulciuri.
Nivelul de activitate
Mișcarea are un rol deosebit de important în procesul de slăbire. Prin alimentație obținem rezultate pe cântar, dar aspectul poate avea de suferit din cauza excesului de piele sau din cauză că masa musculară este subreprezentată. O dietă personalizată care se îmbină cu activitatea fizică are cele mai mari șanse de reușită. Mai mult decât atât, mișcarea ne oferă o stare de bine și ne ajută la combaterea stresului.
Sexul biologic
Până și sexul cu care ne-am născut influențează slăbirea. Metabolismul și structura celulelor adipoase diferă în funcție de sexul persoanei și au un impact asupra vitezei și ușurinței cu care slăbim. Mai multe detalii în legătură cu de ce femeile slăbesc mai greu decât bărbații chiar aici.
Vârsta
Pe măsură ce îmbătrânim, organismul nostru nu mai poate folosi energia din alimente la capacitatea maximă. Statisticile medicale arată că rata metabolică scade cu 5% la fiecare 10 ani, după ce am împlinit vârsta de 40 de ani. Un metabolism mai lent favorizează îngrășarea și îngreunează slăbirea.
Configurații hormonale specifice
Metabolismul poate fi perturbat de anumite afecțiuni medicale, care fac să întârzie pierderea în greutate. Tulburările glandei tiroide, care nu mai poate produce suficienți hormoni, încetinesc funcțiile corpului și predispun la îngrășare. Același efect apare la bărbații cu deficiență de testosteron.
O structură genetică unică
Numeroase studii au concluzionat că predispoziția la obezitate este influențată de anumite gene. Există peste 600 de gene și cromozomi cu rol în creșterea greutății, printre care se numără defectele rare ale unei singure gene (monogenice), gena FTO , gena ADIPOQ. Toate acestea dau o senzație crescută de foame și ne fac să consumăm mai multe calorii.
Așadar, fiecare dintre noi ne vom alege dieta personalizată care ni se potrivește cel mai bine, analizând mai întâi factorii care ne pot influența procesul. De aceea, nici nu e indicat să urmăm dieta pe care o ține colega de la muncă fără să cunoaștem alte detalii despre stilul ei de viață și este important să căutăm soluții pentru propriul corp și în acord cu propria situație.