Pe site-ul asociatia-supra.ro este disponibil încă un utilitar gratuit pentru a vă asista atunci când doriți să adaptați sau să simplificați exerciții cu model dat sau când doriți să generați mai multe fișe de lucru pentru ca elevul să exerseze mai mult un anume tipar.
Acest utilitar educațional online generează fișe de exerciții alcătuite din:
- cerință (care explică elevului ce trebuie să facă),
- model (care reprezintă o rezolvare la care copilul se poate raporta pentru a face întregul exercițiu și este alcătuit dintr-un: a. indiciu / prompt și b. rezolvarea propriu-zisă)
- indicii (sau prompturi), ce pot fi folosite conform modelului în vederea rezolvării cerinței, pentru ca cei mici să exerseze diverse tipare de exprimare și moduri de răspuns la cerința exercițiului.
Generatorul de fișe este creat conform unui tipar des întâlnit în metodele și manualele școlare de limbi străine și de limba română, dar se pretează pentru a fi utilizat și în cazul altor discipline.
Scopul utilitarului
Exercițiile care pot fi generate cu acest tip de utilitar permit fie repetarea unor modele de exprimare, permițând fixarea noțiunilor prin repetiție și asociere, fie investigarea înțelegerii unei teme sau a unui text, prin adresarea de întrebări.
Instrucțiuni de folosire – 4 pași
-
Se completează un titlu sugestiv – acesta poate fi folosit pentru o mai bună înțelegere a exercițiului sau doar pentru referință;
- Se alege numărul maxim de litere pe care intenționăm să le folosim în cuvintele din textele pe care le scriem pentru a fi citite de copil. Această opțiune ne va atenționa atunci când folosim cuvinte prea lungi în model, indicii / prompturi sau cerință și este necesară pentru situațiile în care copilul citește mai greu cuvinte lungi, însă dorim să încurajăm cititul independent;
- Se completează cerința exercițiului. Ea ar putea fi: „Scrie după model felul în care soliciți un obiect” sau „Citește textul (care poate fi generat într-o fișă separată, folosind un alt utilitar SUPRA cu Modelul 5 selectat) și răspunde la întrebări”;
- Se completează indiciile / prompturile și modelul pe care îl va urma copilul pentru a rezolva exercițiul;
- Se generează fișa, care se poate printa și descărca.
Exemplu:
Cerință: Vrei să cumperi ceva. Cum spui asta?
Model:
- indiciu / prompt: „o gogoașă”
- rezolvare: „Vreau să cumpăr o gogoașă.”
Prompturile / indiciile (opțiunile pe care le are copilul pentru a formula rezolvarea – formularul utilitarului permite cinci): „o pisică”, „o gumă”, „o casă”, „o banană”, „un măr”.
- Se alege aspectul dorit al fișei dintre modelele disponibile (cu liniatură tip 2, fără liniatură etc);
- Se aleg diverse simboluri care pot avea legătură cu exercițiul, pentru a-l face mai prietenos pentru copil;
- Se apasă butonul „Generează fișa”.
Se va genera automat un fișier în format PDF, care se poate printa direct din browser sau descărca pentru utilizare ulterioară. În funcție de numărul de persoane care folosesc utilitarul în același timp, este posibil ca generarea să nu fie chiar instantanee și să fie necesar un timp de așteptare de câteva secunde.
Utilitarul poate fi folosit gratuit pe site la secțiunea Utilitare sau accesând următorul link.
Mai multe exemple:
Titlu: „Tell a story.”
Cerință: „Use the model below to tell a story.”
Model:
- indiciu / prompt: „First / to school”
- rezolvare: „First I went to school.”
Prompturile / indiciile: „Then / to the library”, „And then / in my class”, „After that / to see my teacher”, „In the end / out in the yard”, „Finally / home”.
Titlu: „Ortograme.”
Cerință: „Fă propoziții, după model.”
Model:
- indiciu / prompt: „s-au”
- rezolvare: „Ei s-au văzut la școală”
Prompturile / indiciile: „sau”, „m-ai”, „mai”, „s-a”, „sa”.
Titlu: „Proverbe”
Cerință: „Completează proverbele.”
Model:
- indiciu / prompt: „Lauda de sine”
- rezolvare: „Lauda de sine nu miroase-a bine”
Prompturile / indiciile: „Cine sapă groapa altuia”, „Ai carte”, „Cine se scoală de dimineață”, „Înțeleptul face iarna car”, „Calul de dar”.
Titlu: „Scufița Roșie”
Cerință: „Citește textul (generat într-o fișă separată, folosind acest utilitar SUPRA cu Modelul 5 selectat) și răspunde la întrebări”
Model:
- indiciu / prompt: „Unde se ducea Scufița Roșie?”
- rezolvare: „Scufița Roșie se ducea la bunica.”
Prompturile / indiciile: „Ce avea Scufița Roșie în coș?”, „Ce se auzea în pădure?”, „Cu cine s-a întâlnit Scufița Roșie?”, „Unde mergea Scufița Roșie?”, „Unde locuia bunica?”.