Meniu Închide

De ce nu faci sport?

articol scris de Clara S.
04.01.2016

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, ești foarte priceput în a-ți găsi pretexte să nu faci sport însă te pricepi mai puțin la… ciclism, alpinism sau baschet. Neputința ta de a-ți aduna echipamentul pentru sală într-o geantă sport provine din condiționarea biologică de a prefera o răsplată imediată față de una viitoare, condiționare pe care o poți învinge numai pin multă planificare și prin crearea unor obiceiuri sănătoase.

Însă până când sportul îți va fi devenit rutină, îți rămâne să te lupți cu scuzele în spatele cărora te ascunzi:

Urăști sportul

Orice activitate fizică este grea la început dar dacă vei rezista până când te vei obișnui, s-ar putea chiar să ajungi să-ți placă. Musculatura ta se va întări, coordonarea mișcărilor se va îmbunătăți și, dacă te ții de treabă, într-o bună zi ai putea ajunge chiar să competiționezi chiar dacă vei avea acces doar la o ligă a amatorilor sau la competiții prietenești.

Ai făcut prea mult sport dintr-o dată

Dacă ai trecut brusc de la nici o activitate fizică la ședințe zilnice de câteva ore, este normal să te simți epuizat. În acest caz îți recomandăm o perioadă scurtă de odihnă, urmată de revenirea la sport, însă de această dată – sporind dificultatea, durata sau intensitatea în mod treptat.

Ești confuz – cu ce sport începi, ce sport faci?

Dacă nu știi cu ce să începi sau nu ai mai făcut sport niciodată până acum, alocă-ți o perioadă de încercare și lasă decizia finală pe mai târziu. În acest fel poți avea și o ordine a preferințelor privind diferite sporturi, ca să poți varia pe viitor felul în care faci mișcare. Dacă nu știi cum să practici sportul pe care l-ai ales, apelează cu încredere la un antrenor – acesta îți va oferi în schimbul unei sume cheltuite astăzi o educație fizică care te poate avantaja o viață întreagă.

Sportul este plictisitor

Dacă nu te pasionează activitățile anoste cum ar fi alergatul pe bandă sau ridicarea de greutăți, poate ți s-ar potrivi mai bine ceva care să presupună interacțiune din partea ta – fie interacțiunea cu natura la plimbare, la înot, la schi sau sporturile practicate în mod social, unde poți să interacționezi cu coechipierii chiar și în privința unor aspecte complexe precum strategia de joc, strategia de antrenament sau condițiile meteo optime pentru o victorie. În cele din urmă, poți pipera meciul cu o miză reală cum ar fi o răsplată prestabilită dacă echipa ta câștigă.

A face sport este inconfortabil

Dacă ai febră musculară, soluția este să revii la sport însă în mod moderat și mai treptat decât făcusei inițial. În cazul durerilor articulare sau în cazul recuperării postoperatorii, sportul cel mai indicat este înotul, deoarece reduce impactul asupra corpului, oferind în același timp unul dintre cele mai viguroase antrenamente posibile. În cazul în care nu suporți să transpiri, poți încerca sala cu aer condiționat, înotul sau activități cât mai ușoare, precum yoga sau plimbările lejere. Dacă ai de gând să te apuci de sport, ți-ar fi totuși util să te obișnuiești cu ideea că pe parcursul antrenamentului nu te vei afla într-o stare de confort deplin, însă micile greutăți înfruntate pe parcurs îți vor spori senzația de reușită, însă numai dacă vei găsi resursele interioare să răzbești până la capăt.

Nu îți permiți echipament special sau abonament la sală

Dacă banii sunt problema ta, află că există și sport gratuit, cum ar fi plimbarea sau alergarea prin parc, gimnastica făcută acasă sau ridicarea de greutăți prin improvizație (folosind sticle pline cu nisip sau apă etc).

Ai renunțat la sport fiindcă nu ai văzut schimbări

Dacă te grăbești să arăți ca în reclme – fie slăbind, fie conturându-ții musculatura, ar fi cazul să devii conștient de faptul că durează minim 12 săptămâni până să fie vizibile efectele activității pe care ai ales-o, așa că fixează-ți niște ținte mai realiste și înarmează-te cu răbdare. Slăbirea este un proces de lungă durată, care nu se rezolvă bătând din palme.

Nu apuci să faci sport din cauza copiilor

Nu e nevoie să îți neglijezi familia pentru a face sport, ci, din contră – adu-i pe copii cu tine la bazin, pe pârtie sau la plimbare. În acest fel le vei oferi celor mici o educație despre sport și îi vei crește în spiritul aerului liber, al mișcării și al sănătății.

Ești prea obosit să faci sport

Când te simți atât de epuziat, ți-ar prinde bine să îți amintești că sportul îți dă mai multă energie când îl practici pe termen lung, ceea ce te va susține psihologic în momentele de stres și te va ajuta să îi faci față orarului tău supraîncărcat.

Pur și simplu nu ai timp de sport

În acest caz, programează-ți mici reprize de sport, care să nu dureze mai mult de 15 minute – cum ar fi un drum făcut pe jos, a face ordine în camera copilului sau o alergare scurtă cu cățelul. Notează-ți în calendar câtă mișcare ai făcut în ziua respectivă și caută să mai strecori câteva minute de sport și în zilele care urmează.

Referinte:

  • https://www.psychologytoday.com/blog/shrink/201411/the-real-reason-we-dont-exercise
  • http://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/the-top-6-exercise-excuses-and-how-to-beat-them
  • http://exercise.about.com/cs/fittingitin/a/exerciseobstacl.htm