Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

IMPORTANT! Pentru a citi integral acest articol, este necesar să vă logați. Dacă nu aveți cont, click aici (se va deschide o fereastră nouă); după ce vă logați, vă rugăm să faceți refresh la această pagină. Înscrierea pe site este gratuită. Dacă nu doriți să vă logați sau să vă faceți cont acum, puteți s-o faceți și mai târziu (veți primi linkurile necesare și mai jos, după prima parte a articolului).

Deci cine ne vrea grasi? Cine profita de pe urma noastra?

de Magdalena Dragan, Coach
- partea a doua a seriei de articole despre obezitate, din perspectiva holistica.

Pentru inceput, trebuie sa specific ceva foarte important. Nu „pasam” nimanui responsabilitatea. Intentia noastra nu este aceea de a ne victimiza; „aia ne vor grasi, aia profita... vai ce victime suntem noi” este departe de a fi o atitudine constructiva! Deci, NU! Departe de noi o astfel de abordare.

Mai degraba, abordarea este urmatoarea: „Atentie! Sunt interese, rea vointa, mafie! Nu va lasati manipulati, luati-va soarta in maini, informati-va si decideti in cunostinta de cauza! Fiti liberi, nu grasi, bolnavi si aproape morti! Si, mai ales, manipulabili!

Parca suna altfel, nu?

Daca ati citit statisticile de la finalul primei parti publicate acum cateva zile, poate ca in mintea voastra s-au ridicat niste intrebari. In a noastra cu siguranta s-au nascut multe intrebari... dar una parca este mai accentuata: „Cand  si cum s-a ajuns ca umanitatea sa dezerteze din propria-si viata ajungand la dezechilibre crunte spirituale, energetice si in final fizice, ca o ultima bariera spulberata?

Iar daca am pus intrebarea exact asa formulata, inseamna ca este o eroare sa credem (inca!) ca reglarea chimica artificiala a unor organe din corp ne poate aduce sanatatea. La obezi, daca veti vorbi cu ei (asta stim si din propriile noastre experiente de viata) ii deranjeaza ca „se vede”. Nu ii deranjeaza ca sunt atat de dezechilibrati si plini de nefericire sub forma de grasime dispusa mai mult sau mai putin estetic... ii deranjeaza doar cum si ca se vede.

Cand suferi de boli interne, mai „ferite” ochiului, parca iti duci boala mai usor, ca o stii doar tu si corpul tau. Dar, cand esti obez, parca tipa fiecare celula din tine a boala si suferinta, a dezechilibru si prabusire. Si expunerea asta doare, te face sa te simti vulnerabil, rusinat, complexat si, mai ales, foarte expus... dezbracat la pielea goala in fata unor oameni care, ca si tine, nu pricep nimic din propriile tragedii si carora cea mai la indemana reactie le este critica, batjocura, marginlizarea si etichetarea. Si, uite asa, cu „ajutorul” semenilor care iti mai dau si ei un branci, te refugiezi iar in mancare si ajungi deprimat, asocial, izolat, lipit de incredere si de sprijin.

Si apropos de asta, stii ce este sanatatea?

Iti vom da o definitie halucinanta poate, dar extrem de reala: “Sanatatea este Compasiunea Pura catre Tot Ce Exista si Ce Nu Exista!”. Si ai grija, compasiunea nu inseamna mila, nu inseamna iertare, nu inseamna acceptare. Compasiunea nu este doar un concept mental si atat. Compasiunea este Sanatate la toate nivelurile fiintei noastre. Iar Sanatatea este Echilibru la toate nivelurile fiintei noastre. In concluzie o mica schema: „Echilibru=Sanatate=Compasiune” sau invers, cum vrei sa o scrii.

Legat de toate cele de mai sus avem o veste proasta si una buna;

  • vestea rea: cand dezechilibrul din tine ajunge sa se materializeze fizic ( prin orice fel de boala), atunci acela este maximul distructiv;
  • vestea buna: cand ai ajuns in punctul cel mai de jos ai doua variante: ori ramai acolo, ori o iei in sus. Adica ori se termina totul, ori evoluezi. La fel, decizia iti apartine!

Poate ca unul dintre cele mai importante si neintelese cuvinte este chiar acesta: „echilibru”.

Daca ne uitam in natura, totul este intr-un perfect echilibru si pastreaza proportii matematice.

Daca stii putina matematica, putem lua ca exemplu fascinatul sir al lui Fibonacci (totul se multiplica algoritmic coform numarului de aur, ratiei φ („semnatura lui Dumnezeu in creatie”- 1,618). Mai pe larg, asta inseamna ca totul in materie este Viata si evolueaza conform sirului lui Fibonacci, in spirala. Sectiunea de aur se regaseste in activitatea inimii, in raportul dintre presiunea sistolica si cea diastolica a sangelui, care este apropiat de 1,61 (valoarea numarului de aur). Sectiunea divina este omniprezenta in proportiile trupului uman. Omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci, care il are ca model pe arhitectul Vitruviu, el insusi autorul unui amplu tratat despre proportie, este ilustrativ in aceasta privinta. Astfel, ombilicul imparte trupul in sectiunea de aur, care se regaseste, de asemenea, si in rapoartele dintre: distanta de la ombilic la genunchi si distanta de la genunchi la sol, distanta de la ombilic la sol si distanta de la ombilic la genunchi, inaltimea trupului si distanta de la umar la degetul mijlociu (masurata cu bratul paralel cu solul), distanta de la linia umerilor la varful capului si lungimea capului. De asemenea, segmentele bratului si ale palmei sunt proportionate in sectiunea de aur, care apare in rapoartele dintre: distanta de la varful degetului mijlociu la umar si distanta de la varful degetului mijlociu la cot, distanta de la varful degetului mijlociu la cot si distanta de la incheietura la cot, lungimea falangelor.

Numarul de aur este considerat ca o adevarata „regula” a frumusetii. Cateva exemple in care se regaseste sectiunea de aur sunt raporturile dintre: lungimea si latimea fetei; distanta dintre buze si linia unde sprancenele se intalnesc, si lungimea nasului; lungimea gurii si latimea nasului; distanta dintre pupile si distanta dintre sprancene, spirala generata de apa (vartejurile), miscarea curentilor de aer in spirala, cochilia melcilor, dispunerea petalelor de trandafir sau a frunzelor si semintelor din regnul vegetal etc., arata ca in intreaga creatie se pastreaza aceasta proportie.

Stii ce inseamna toate astea?

Inseamna ca, atunci cand suntem bolnavi, obezi sau total dezechilibrati, acolo, in interiorul nostru, ceva din echilibrul acesta perfect s-a dereglat. Am mutat o cifra din sirul lui Fibonacci sau am pierdut-o pe drum. De aia spunem tot timpul: nimeni si nimic nu te poate ajuta daca nu te ajuti singur. Sigur, compasiunea semenilor e de dorit si asta te poate ajuta (atentie, nu confunda cu mila) dar, asa cum stim cu totii, e destul de greu sa gasim compasiune la semenii nostri. Si asta este pentru ca, asa cum am spune ecuatia de mai sus, „Echilibru=Sanatate=Compasiune”. Deci pentru a avea compasiune de la semeni trebuie mai intai ca ei sa fie sanatosi si in echilibru perfect. Or, astfel de oameni se gasesc rar... din ce in ce mai rar. Boala si dezechilibrele de orice fel au ajuns atat de la ordinea zilei incat nici nu mai stim sa facem diferenta dintre ce este normal sa fie si ce nu.

Asadar, hai sus! Nu este cazul sa cazi si sa nu te mai ridici! Ia-ti propria viata in maini si decide pentru tine. Afla, scormoneste, descopera, iubeste! Poti sa faci asta si nimeni nu este responsabil si obligat sa te duca in carca! Esti singur stapan pe viata ta, pe mintea ta si deciziile iti apartin. Ramai alaturi de noi si vei vedea ca informatia iti da putere. Cuvintele pot ucide sau pot da viata. Noi am ales sa dam viata prin cuvintele noastre, in special pentru voi, dragi obezi.

La sfarsitul acestei serii o sa spunem cum vedem noi abordarea unui obez si ce credem, in lumina celor pe care le vom sustine in articol, ca te-ar putea ajuta atunci cand esti gras, bolnav si aproape mort.

Pana atunci insa, hai sa ne informam si sa intelegem DE CE si CUM am ajuns aici, adica la obezitate, asa cum v-am prezentat-o in statisticile din articolul trecut.

De ce si cum am ajuns obezi?

Mai jos va prezentam un posibil raspuns la acesta intrebare.

Asadar, cine ne vrea grasi si cine profita de pe urma noastra cand suntem grasi?

Primul acuzat este industria alimentara... dar sa intelegem si cum si de ce.

Pe plan mondial exista mai multi oameni supraponderali decat subnutriti. Peste tot in lume, nivelurile obezitatii sunt in crestere. Două treimi din adulţii britanici sunt supraponderali, şi una din patru persoane este clasificata ca fiind obeza. Obezitatea este oficial declarata a fi o BOALA. Greutatea dobandita de populatie in cateva zeci de ani nu afecteaza doar look-ul, ci este asociata cu diverse afectiuni - putem vorbi de un nou tip de epidemie. Nutritionistul Marion Nestle (New York University) atrage atentia asupra cresterii alarmante a numarului de calorii ingerate de individ: in USA in anii ’70 media de calorii ingerate era de 3200 cal. / pers, iar in prezent este de 4900 cal. / pers., ceea ce conduce finalmente la aparitia obezitatii.

Obezitatea nu este numai ce vedem cu ochiul liber. Exista si asa-numita obezitate invizibila, dar care este extrem de periculoasa: depunerea grasimii in interiorul organismului, in jurul organelor interne. Iata cum, o persoana care nu cantareste mult, arata normal, poate duce in interiorul sau, sa zicem 4 – 5 l de grasime.

Test: de exemplu, pentru a vedea distributia interna a grasimii, Prof. Jimmy Bell (Medical Research Council din Londra) foloseste RMN-ul. Grasimea viscerala este extrem de riscanta pentru sanatate, putand conduce la multe afectiuni, printre care diabetul sau afectiunile cardiovasculare. In conditiile in care o persoana de 83 kg poate avea in interior 4 – 5 l de grasime, un obez poate ajunge sa duca in interiorul lui aproximativ 10 – 15 l de grasime. Prof. Jimmy Bell crede in apetitul ancestral al omului pentru alimentele hipercalorice, dar considera vinovata de consumul in exces al acestora si industria alimentara, care pune in vanzare alimente cu continut sporit de grasimi. El considera ca suntem bombardati in permanenta de industria alimentara si determinati sa mancam din ce in ce mai mult. Asta este treaba industriei: sa scoata profituri tot mai mari din a ne face pe noi tot mai grasi. Exista un veritabil razboi intre corpurile noastre si accesibilitatea din societatea moderna in ceea ce priveste mancarea, care ne este la indemana oriunde si oricand. Din pacate, pierdem acest razboi.

Britanicii s-au ingrasat vizibil in doar 40 de ani. De ce? Pe langa faptul ca oamenii au devenit tot mai sedentari si au inceput sa manance tot mai mult, trebuie remarcat si faptul ca, in ultimii 40 de ani, industria alimentara a schimbat in esenta natura produselor oferite populatiei. Este de maxima importanta a afla modul în care deciziile luate în America in urma cu 40 de ani influenţeaza modul actual in care ne alimentam, modul in care prin deciziile luate la nivel inalt, in spatele usilor inchise, mancarea este transformata intr-o adevarata adictie. Modul cum afacerile schimba “masurile” natiei. Modul cum industria incurajeaza TENTATIA.

SUA anii 1970 - Richard Nixon numeste ca Secretar al agriculturii pe Earl Butz. In conditiile in care tara se afla in criza, legata si de Razboiul din Vietnam, mancarea se scumpise, intrucat si fermierii se luptau de asemenea cu criza si restrictiile. Earl Butz, s-a manifestat ca un prieten si sustinator al fermierilor si a declansat politica transformarii micilor ferme in ferme capabile sa isi creasca cat de mult posibil productia de porumb / cereale, urmarind intr-un final oferirea catre populatie de alimente ieftine, accesibile. Fermierii aveau astfel doua posibilitati: ori sa reziste pe piata si sa se dezvolte, ori sa dispara de pe piata. Asa au ramas cei mai puternici si tot asa s-a nascut uriasa industrie agricola a SUA. Nicio bucata de pamant nu trebuia lasata nelucrata. Fermierii care au rezistat pe piata au prosperat peste asteptari. Porumbul / cerealele produse in cantitati enorme trebuiau utilizate in toate modurile posibile.

SUA – anii ’80 – din excesul de porumb si alte cereale s-a creat un indulcitor – HFCS (High- Fructose Corn Syrup) sau siropul de glucoza - fructoza, folosit in acea perioada ca subtitut nr. 1 al zaharului. HFCS este obtinut din amidonul de porumb / cartofi s.a. Mai ieftin şi mai dulce decât zahărul, acest indulcitor si-a gasit foarte repede drumul în aproape toate alimentele procesate şi in băuturile răcoritoare. HFCS nu este doar mult mai dulce decât zahărul, dar interferează si cu Leptina, un hormon care controleaza apetitul, astfel încât odată consumat acest indulcitor, corpul nu mai este capabil sa dea comanda “stop, ai mancat destul”. Cu toate acestea, scopul industriei de porumb a fost acela de a combate orice incercare de a declara HFCS ca fiind periculos şi de a induce in eroare populatia sustinand ca HFCS ar fi doar un produs natural (zaharul din porumb).

După ce a studiat aceasta substanta mai mult de un deceniu, s-a documentat, a consultat multi experţi din domeniul medical şi de nutriţie, dr. Mark Hyman a concluzionat ca rolul HFCS in aparitia obezitatii, bolii şi chiar a decesului este foarte clar. Zahărul sub orice formă cauzeaza obezitate si alte boli asociate, atunci când este consumat în cantitati mari.

Conform dr. Mike Hyman problemele cu adevarat importante legate de HFCS sunt urmatoarele:

  • Cantitatile consumate de HFCS şi zahăr sunt uriase – in prezent se consuma aprox. 64 kg pe an faţă 20 lingurite intr-un an, acum 1000 de ani.
  • HFCS se găseste întotdeauna în alimente de foarte proasta calitate, care sunt slab nutritive şi pline de compuşi, precum grăsimi, sare, produse chimice şi chiar mercur.

Supraproductia de porumb / cereale din SUA din anii ’70 a condus la supraconsumul acestora sub toate formele lor, porumbul si cerealele in general gasindu-se in mare parte din produsele pe care le consumam.

IMPORTANT! Pentru a citi integral acest articol, este necesar să vă logați. Dacă nu aveți cont, click aici (se va deschide o fereastră nouă); după ce vă logați, vă rugăm să faceți refresh la această pagină. Înscrierea pe site este gratuită. Dacă nu doriți să vă logați, să vă faceți cont sau să citiți articolul până la capăt chiar acum, puteți s-o faceți și mai târziu.

Ce legatură există între ce ai trăit emoțional în copilărie și obezitate

Ce legatură există între ce ai trăit emoțional în copilărie și obezitate

Povestea vieții noastre este salvată de corpul nostru. Și rămâne acolo cerând dreptate și rezolvare până când o auzim și o băgăm în seamă.
mai multe detalii
De ce dietele dau gres? Cu cine trebuie sa te aliezi pentru a slabi!

De ce dietele dau gres? Cu cine trebuie sa te aliezi pentru a slabi!

De ce dietele si sportul nu te ajuta sa slabesti, efectul yo-yo
mai multe detalii
NOU! Obezitatea si industria din jurul ei.Mituri, profituri, secrete si adevaruri

NOU! Obezitatea si industria din jurul ei.Mituri, profituri, secrete si adevaruri

In aceasta serie de articole vom aborda obezitatea din mai multe unghiuri, astfel incat sa avem o privire de ansamblu. Pentru inceput, haideti sa vedem ce va cuprinde aceasta serie de articole dedicate obezitatii si profiturilor de pe urma ei.
mai multe detalii
De ce ne ingrasam si cine ne vrea grasi

De ce ne ingrasam si cine ne vrea grasi

O incursiune documentată în aspectele legate de industria clădită în jurul hranei - industria alimentară (istoric, situații speciale, studii de caz, legislație internă și internațională) - informații foarte detaliate, explicate pe larg.

Necesită logare.
mai multe detalii