Pierderea în greutate este adesea un obiectiv principal în mintea multora, în special după perioada de festiv alimentar a sărbătorilor de iarnă. Dacă acesta era și obiectivul tău, sunt șanse ca până acum să fi trecut deja de unele provocări.
Asta pentru că, să rămâi blocat la o dietă strictă de control al caloriilor nu este o metodă ușoară în medii moderne – unde alimentele gustoase și cu o energie ridicată sunt atractive și ușor accesibile. Să ții dietă este, de asemenea, greu de făcut, prin răspunsul rapid al organismului nostru la scăderea aportului alimentar, însă lipsa de reacție la supraalimentare se opune. Aceasta este o experiență familiară pentru mulți dintre cei care simt o creștere imediată a foamei atunci cand țin dietă.
Majoritatea oamenilor au văzut cât de ușor este să mănânci în timpul perioadelor de vacanță sau în alte ocazii. O masă principală la un restaurant cu servicii complete este probabil să conțină mai mult de jumătate din caloriile necesare pentru o întreagă zi.
Supraalimentarea nu a fost detectată
Cercetători din Marea Britanie au demonstrat într-un studiu recent că supraalimentarea este slab detectată la om, chiar și atunci când aportul de energie este crescut pentru a oferi un exces de peste 1.000 de calorii pe zi.
În acest studiu, supraalimentarea cu 150% din caloriile zilnice necesare nu a schimbat apetitul participanților, analizând evaluările apetitului și nivelurile de hormoni specifici cunoscuți pentru a regla pofta de mâncare, precum și verificarea aportului alimentar al participanților în ziua următoare.
Aceste constatări au arătat modul în care organismul nu se adaptează pentru a ține cont de aceste calorii suplimentare. Acest lucru are sens dintr-o perspectivă evoluționistă, deoarece în medii cu acces limitat la alimente, supraalimentarea atunci când alimentele erau disponibile strămoșilor noștri creștea șansele lor de supraviețuire menținându-i alimentați până când alimentele erau disponibile din nou. Asta arată că, conștientizarea aportului de calorii este importantă deoarece perioadele scurte de supraalimentare accidentală pot fi suficiente pentru a provoca creșterea în greutate sau pentru a diminua pierderea în greutate. Într-adevăr, unele dovezi sugerează că creșterea greutății corporale în perioada festivă se menține pe tot parcursul anului. Și poate fi, de asemenea, responsabilă pentru creșterea anuală a greutății corporale. În mod similar, supraalimentarea într-un weekend poate anula cu ușurință o dietă strictă care este menținută în timpul săptămânii.
Știind că, dacă mănânci mai mult nu înseamnă că nu poți pierde în greutate, te poate ajuta la scăderea în greutate – fiind mai conștient de alegerile alimentare.
Nu uita să faci mișcare
Exercițiile fizice pot fi adesea trecute cu vederea, deoarece oamenii caută „cea mai bună dietă pentru pierderea în greutate”. Dar, este important să ai constant o activitate sportivă, dacă vrei să pierzi în greutate – și mai ales pentru menținerea pierderii în greutate pe perioade prelungite de timp.
Activitatea sportivă poate completa modificările dietetice și poate contribui la reducerea la minimum a creșterii foamei doar cu dietă. Acest lucru se datorează faptului că exercițiul fizic nu provoacă o creștere a foamei în aceeași măsură ca dieta, în ciuda faptului că, de asemenea, creează un deficit energetic pentru pierderea în greutate. De fapt, foamea este redusă atunci când exercițiile fizice se execută intens, ceea ce poate ajuta la îndurarea foamei în timp ce deficitul de energie crește.
De asemenea, importanța exercițiului fizic pentru menținerea pierderii în greutate a fost subliniată cu participanții la concursul american de pierdere în greutate, „The Biggest Loser”. Urmărirea participanților timp de șase ani după spectacol a arătat că persoanele care și-au menținut pierderea în greutate au crescut activitatea fizică cu 160%. În timp ce cei care și-au recâștigat pierderea în greutate au crescut activitatea fizică doar cu 34%.
Flexibilitatea este necesară
Indiferent de abordarea dietei pe care o alegi, probabil că vei avea nevoie de un grad de flexibilitate – deoarece majoritatea dietelor vor necesita un compromis.
Dacă vei avea ocazii în care va fi nevoie să ai o alimentație suplimentară poți alege cu mai multă atenție alimente în zilele dinainte sau după acea ocazie sau dacă crești nivelul de exercițiu pentru a contracara excesele. Conștientizarea faptului că organismul tau nu răspunde la consumul crescut de calorii înseamnă că poți ajusta comportamentul pentru a evita sau a compensa eventuala supraalimentare.
Ceea ce arată toate acestea este că, în cele din urmă, nu ar trebui să ne bazăm pe semnalele de feedback din corpul nostru pentru a detecta nivelurile de aport caloric. În schimb, monitorizarea conștientă a comportamentelor legate de dietă și stilul de viață este mai mult decât suficientă pentru a contracara tendința naturală a organismului de a lua în greutate. Și apreciind această nevoie de monitorizare conștientă, te poate ajuta să îți atingi obiectivele dorite de scădere în greutate pe viitor.
Dacă ai o dietă corectă și modificările stilului de viață vor produce și menține pierderea în greutate, îți poți atinge scopul.
Sursă articol: ScienceAlert