Meniu Închide

Cum păstrăm echilibrul alimentar în vacanță

cum-pastram-echilibrul-alimentar-in-vacanta

Să obținem echilibrul alimentar în vacanță este posibil dacă ne pregătim corespunzător. În vacanță tentațiile sunt mari, iar disciplina e mai greu de menținut – doar suntem în timpul liber, când vrem să ne relaxăm fără să ne impunem restricții sau program fix și ne dorim să ne bucurăm de zilele libere, de noile experiențe și locurile descoperite. Cu toate astea, în același timp vrem să ne păstrăm obiceiurile sănătoase sustenabile cu care am plecat de acasă.

Micul dejun consistent, cu proteine și legume

Pentru a avea suficientă energie pentru tot parcursul zilei, întotdeauna avem nevoie în vacanță de un mic dejun consistent, cu multe proteine și legume proaspete. Alegem ouăle divers preparate (omlete, ochiuri, ouă fierte), salatele de roșii și castraveți, șunca, și evităm, ca acasă, salamurile, untul în exces, pâinea, dulciurile (clătite, gogoși, prăjituri) și gemurile, care adesea sunt disponibile în meniurile restaurantelor încă de dimineață. Astfel, putem vizita cât mai multe obiective turistice chiar din prima parte a zilei fără să ni se facă foame prea repede. 

Păstrăm obiceiul de a consuma multe legume pe tot parcursul zilei

În vacanță, ar fi bine să încercăm să ne păstrăm obiceiul de a avea pe farfurie, la fiecare masă, cât mai multe legume. Entuziasmul de a încerca noi delicatese, în special cele locale, pe care nu avem posibilitatea de a le gusta acasă, este adesea cauza pentru care adesea renunțăm temporar la stilul nostru obișnuit de alimentație, dar este important să alegem dintre toate posibilitățile culinare pe acelea care se potrivesc cel mai bine principiilor noastre alimentare. Putem întreba înainte de a comanda ceva dacă felul respectiv de mâncare conține legume și în ce cantitate, cum sunt preparate și cât de mare este porția. Dacă porția este foarte mare, ea poate fi comandată gata împărțită: jumătate pe farfurie, jumătate la pachet, iar desertul poate fi comandat împreună cu altă persoană din grup.  

Totul cu măsură 

Ca și atunci când nu suntem în concediu, este în regulă să ne răsfățăm din când în când cu un pahar de vin bun sau cu un croissant cu unt, proaspăt scos din cuptor. Cu toate astea, încercăm și acum să nu exagerăm cu excepțiile și ar fi bine să menținem un echilibru, pentru a nu anula tot efortul din trecut. Cei care preferă o vacanță activă, cu multă plimbare, vor avea surpriza plăcută de a nu se întoarce acasă cu kilograme în plus.

Planificăm din timp gustări sănătoase

De multe ori în vacanță foamea apare în cele mai nepotrivite momente: când vizităm un muzeu, sau exact când suntem deja pe plajă ori în vârful muntelui și nu putem ajunge rapid la o sursă de hrană sănătoasă. Pentru a evita gustările hipercalorice și slabe nutritiv de la automate sau mâncarea de tip fast-food care este prin preajmă, putem cere la pachet dimineața, după micul dejun, câteva alimente bine alese din oferta restaurantului, pe care să le avem la noi pentru cazul în care nu avem la îndemână altă variantă.

Grijă la dimensiunea porțiilor

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont în vacanță pentru echilibrul alimentar în vacanță este mărimea porțiilor. Hotelurile all inclusive pun la dispoziție o varietate atât de mare de feluri de mâncare, încât parcă farfuria se umple singură, cu vârf. În aceste cazuri ar trebui să încercăm să combatem mâncatul excesiv în vacanță prin practicarea unei abordări conștiente: alegem cu intenție ceea ce punem în farfurie, suntem atenți la cât de mult mâncăm și, când apare senzația de sațietate, ne oprim. Cel mai simplu sfat este să nu mâncăm dacă nu ne este foame, pentru că se va găsi din nou destulă mâncare și mai târziu. 

Pe scurt:

  • Nu sărim peste mese

Din dorința de a vedea cât mai multe obiective turistice în timpul zilei, se întâmplă chiar să uităm de masa de prânz. Însă, la cină devorăm tot ce ne stă în cale tocmai fiindcă am ratat o masă.

  •  Sharing is caring

Atunci când luăm masa în oraș, ne putem gândi la posibilitatea de a comanda doar un aperitiv sau de a împărți desertul cu un prieten. Acest lucru ne poate ajuta să avem un control mai mare asupra porțiilor și să evităm mâncatul în exces.

  • Punem în farfurie doar ce vom mânca

În cazul hotelurilor all-inclusive, este important să avem în farfurie doar ce vom mânca. Nu e nicio rușine să nu terminăm toată mâncarea pe care ne-am ales-o. Dacă ne simțim sătui, pur și simplu ne oprim.

Hidratarea este esențială pentru echilibrul alimentar în vacanță

Organismul se deshidratează dacă stăm prea mult la soare și dacă ne plimbăm până la miezul nopții. De cele mai multe ori, când entuziasmul de a explora un loc nou și de a încerca experiențe unice este la cote maxime, uităm să mai bem și apă, apoi căutăm ceva de mâncare… de sete! Ce putem face pentru a preveni deshidratarea?

  •  Avem mereu o sticlă de apă în ghiozdan

În acest fel, când începe să ne fie sete, avem la îndemână apă și nu trebuie să căutăm magazine de unde să cumpărăm (în magazine fiind întotdeauna expuse și alte tentații). Mai mult decât atât, în unele orașe turistice există fântâni cu apă potabilă peste tot, așa că sticlele de apă se pot reumple oricând.

  •  Comandăm un pahar de apă înainte de fiecare masă

Acest lucru nu numai că ne ajută să rămânem hidratați, dar ne ajută și să ne simțim mai sătui, și prin urmare nu vom mânca prea mult. 

  •  Limităm băuturile alcoolice, cafeaua și sucurile acidulate

Ele mai degrabă provoacă sete, decât să mențină organismul hidratat. În plus, alcoolul adesea provoacă dorința de a mânca în exces.

  •  Bem apă chiar dacă nu ne este sete

Setea nu este întotdeauna un indicator fiabil al deshidratării, așa că este important să bem apă chiar dacă nu ne este sete.

  •  Cunoaștem semnele de deshidratare

Dacă începem să ne simțim amețiți, excesiv de obosiți, iar urina este închisă la culoare, ar trebui să bem mai multă apă. Toate acestea sunt semnale de alarmă ale unui organism deshidratat.

Păstrarea unui echilibru alimentar în vacanță are efecte benefice atunci când ne întoarcem acasă și nu descoperim diferențe mari pe cântar. Folosind aceste recomandări, ne putem bucura de vacanță, și în același timp, ne punem în practică și ne menținem obiceiurile sănătoase.

Ana Veșcă
Articol redactat cu ajutorul IA