Primul pas în adoptarea unui stil de viață sănătos durabil pe termen lung este să îți evaluezi obiceiurile alimentare prezente. Astfel, vei descoperi unde poți face îmbunătățiri, păstrând în același timp un echilibru și o diversificare a alimentației.
Stil de viață sănătos durabil pe termen lung
Obținerea rezultatelor dorite în ceea ce privește aspectul fizic și greutatea corporală are loc atunci când procesul poate fi susținut pe termen lung și se adoptă un stil de viață în general sănătos. Dietele care te înfometează și pentru care ai nevoie să depui un efort imens pentru a putea să te abții, nu sunt sustenabile pe termen lung și nu este sănătos să elimini complet grupe alimentare pentru a slăbi!
Observarea obiceiurilor nesănătoase care te țin în loc este însă necesară, iar, ulterior, având informațiile despre felul în care ceea ce faci contribuie la problema supraponderii, poți începe, metodic, schimbarea lor cu unele mai potrivite. Obiceiurile sănătoase sustenabile sunt cele care îți respectă în mare măsură sau într-o măsură acceptabilă stilul de viață dorit, dar care te și ajută să îți atingi în mod realist obiectivul de a slăbi și de a menține slăbirea pe termen lung.
De ce este important să îți evaluezi obiceiurile prezente
Ca în orice proces, ca să poți îmbunătăți sau schimba un obicei este nevoie să știi ce anume să modifici. Nu suntem toți identici, fiecare persoană este diferită, la fel și ceea ce facem zi de zi. Așadar, ceea ce aduce kilograme în plus unei persoane nu este ceea ce contribuie la supraponderea altei persoane. De aceea, fiecare trebuie să înceapă să conștientizeze ce obiceiuri anume îl țin în loc. De exemplu, degeaba eliminăm obiceiul de a mânca un biscuite la cafea la sfatul unui prieten (câteva zeci de calorii), când, de fapt, problema pentru care nu slăbim este că în general avem un stil de viață sedentar (nu ardem desule calorii) și în fiecare seară ronțăim o pungă de nachos cu sos la televizor (câteva sute de calorii).
Tipuri de obiceiuri prezente nesănătoase
Mâncatul excesiv seara
Din cauza unui program încărcat, multă lume are obiceiul de a sări peste micul dejun, de a ronțăi ceva în grabă la prânz, dar seara să dea iama în frigider, de foame. Pe timpul nopții, metabolismul încetinește, iar caloriile care nu s-au digerat pe timpul zilei, noaptea vor fi depozitate ca strat adipos. Săritul peste mese nu este sănătos, organismului îi trebuie energie ca să funcționeze pe tot parcursul zilei. Aici regăsești câteva detalii despre cum să îți menții o alimentație sănătoasă chiar și într-un stil de viață haotic.
Lipsa somnului suficient
Atunci când somnul este neglijat, iar organismul nu primește orele necesare lui pentru a se reface, și procesul de îngrășare este favorizat. Când nu dormim suficient, nivelul hormonului de foame (grelina) crește, iar hormonul sațietății (leptina) scade. Cu alte cuvinte, ne e foame constant și nu ne săturăm ușor. În consecință, putem consuma semnificativ mai multe calorii decât am avea nevoie, doar pentru că nu am dormit suficient.
Pofta de ronțăială și junk-food
Atunci când ai poftă să ronțăi ceva în timp ce te uiți la un serial pe Netflix și transformi asta într-un obicei, este foarte dăunător. Acea pungă de chipsuri sau napolitane are considerabil mult mai multe calorii și este slab nutritivă în comparație cu o cină echilibrată. Așa, fără să îți dai seama, caloriile consumate sar de nivelul normal pentru organismul tău, iar surplusul se depune.
Zahăr în exces
Poate nu realizezi cantitatea de zahăr pe care o oferi organismului zilnic, și, tocmai de aceea, este important să îți evaluezi obiceiurile prezente. Sucurile acidulate populare conțin foarte mult zahăr adăugat, iar dacă obișnuiești să înlocuiești apa cu sucul, numărul caloriilor consumate zilnic va crește considerabil.
Afecțiuni
Trebuie să fii conștient de afecțiunile pe care le ai, ce impact au ele asupra organismului, să ai grijă să te verifici constant și să le tratezi din timp. De exemplu, persoanele cu hipotiroidism au tendința de a câștiga în greutate chiar dacă consumă calorii în deficit.
Stres
Atunci când nivelul de stres este mare și imposibil de gestionat intervine mâncatul emoțional, care împiedică și întârzie procesul de slăbire. Mai multe detalii despre cum influențează factorii de stres scăderea sau creșterea în greutate și cum pot fi gestionați – chiar aici.
Sedentarism
Lipsa practicării sportului și stilul de viață sedentar sunt dăunătoare obiectivului de a scădea în greutate. Prin nutriție și adoptarea unui echilibru alimentar se slăbește până în momentul în care organismul se obișnuiește cu noul stil de viață. Dar mai departe, doar prin mișcare se vor mai putea pierde kilogramele de grăsime.
Cum îți evaluezi obiceiurile prezente
Observă cum decurge o zi din viața ta:
- Te trezești greu sau cu ușurință?
- Dimineața te simți odihnit sau nu ești funcțional decât după ce îți bei cafeaua?
- Zilele tale sunt agitate sau liniștite?
- Ai prea multă muncă și activități?
- Ai prea puține de făcut și te plictisești?
- Stresul se concretizează în stări de anxietate?
- Ești relaxat și ai timp de pauze de cafea?
- Ai prieteni apropiați?
- Îți vezi sau măcar interacționezi cu prietenii suficient de des?
- Te plângi și ești nemulțumit?
- Ai o situație de viață care te consumă și care nu poate fi schimbată?
- Ce faci când te plictisești?
- Ce faci când te simți singur?
- Ce faci când te simți obosit?
- Ce faci seara când nu mai ai de muncit sau de rezolvat nimic presant?
- Care este rutina ta de dinainte de culcare?
Observă cât de des ți se face foame și ce alegi să mănânci
Notează caloriile consumate peste zi
Obiceiurile prezente spun foarte multe despre stilul actual de viață și răspund la întrebarea „De ce nu pierd în greutate?!”.
Conștientizarea acelui obicei sau acelor obiceiuri care te țin în loc este esențială pentru a obține rezultatele dorite fără înfometare și frustrare. Când identifici obiceiurile problematice poți găsi cauza lor și poți fie să o adresezi și să elimini astfel problema care le provoacă, fie să cauți să înlocuiești obiceiurile nesănătoase cu unele care au același efect, dar care sunt mai puțin dăunătoare.
Pingback:Dieta personalizată - Asociația Supra