Meniu Închide

Cum îi ajutăm pe cei în vârstă să slăbească?

Pe măsură ce avansăm în vârstă, kilogramele tind să se depună. Cum putem să îi ajutăm pe buncii noștri sau pe părinții noștri în vârstă să slăbească și, în același timp, să-și îmbunătățească sănătatea?

În primul rând ne-ar ajuta să înțelegem de ce vârstnicii se îngrașă mai mult decât tinerii și apoi de ce le este mai greu să slăbească. Unul dintre motive este așa-zisa grăsime maronie, un tip de grăsime din organismul uman, care devine mai puțin activă metabolic pe măsură ce îmbătrânim, mai ales în cazul femeilor. De asemenea, există tendința să pierdem din masa musculară, ceea ce presupune că vom arde mai puține calorii zilnic. Iar fiindcă metabolismul încetinește și avem predilecția de a fi mai puțin activi la pensie, încetul cu încetul circumferința taliei crește, în vreme ce felurite probleme de sănătate ne împiedică să slăbim.

Pentru a combate efectele vârstei asupra siluetei este indicat să îi hrănim pe cei dragi cu cât mai multe proteine și să înțelegem că necesitățile calorice ale seniorilor inactivi sunt mai mici decât cele ale tinerilor activi. Proteinele au un aport caloric relativ scăzut și nu numai că dau senzația de sațietate, ci ajută și la creșterea masei musculare. Deși mulți pensionari nu au obiceiul să facă sport viguros, totuși este indicat să facă mișcare măcar 2 – 3 ore pe săptămână, ceea ce îi va menține sănătoși pe termen lung și îi va ajuta să slăbească. De asemenea, este recomandat să evităm dietele, mai ales cele restrictive, fiindcă metabolismul celor în vârstă este deja încetinit iar restricționarea caloriilor consumate zilnic va scădea metabolismul și mai mult.

În plus, trebuie să nu neglijăm problemele de sănătate, cu care mulți dintre cei în vârstă se confruntă în mod cronic. Unii pensionari iau medicamente în fiecare zi sau suferă de anumite boli și, din această cauză, au restricții dietetice (spre ex. sarea în cazul celor hipertensivi). Până și sănătatea dentară poate fi o problemă în anumite cazuri, privind alimentele sănătoase dar care sunt greu de mușcat sau de mestecat. Așadar, ar fi bine să ținem cont și de recomandările medicului, înainte de a face schimbări în meniul celor dragi care au trecut de o anumită vârstă.

În ciuda tuturor dificultăților de slăbi la o vârstă înaintată, trebuie să nu uităm că niciodată nu este prea târziu să ne luptăm pentru sănătatea celor dragi și să îi ajutăm să trăiască mai bine și intr-un mod mai demn. Obezitatea este o povară pentru orice om și cu atât mai mult pentru cei în vârstă.

de Clara S.

Surse:
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2533135/Why-fatter-age-Losing-weight-harder-good-fat-efficient.html
http://www.webmd.com/healthy-aging/features/dieting-tips-older-adults
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/080113p44.shtml