Dacă ai tendința să pui la loc mai multe kilograme decât slăbisei într-o dietă pe care nu ai reușit să o duci până la capăt, înseamnă că felul în care gândești te împiedică din a avea silueta ideală. Autosabotarea pornește întotdeauna de la aspectele psihologice – nu de la cele fiziologice și, de aceea, succesul în procesul de slăbire depinde de modul în care îl poți transforma pe criticul tău interior într-un aliat de nădejde.
Cu siguranță ai auzit că mulți oameni mănâncă mai mult decât au nevoie, pe fond emoțional. Nervii, tristețea, singurătatea, temerile și stresul te pot aduce la obezitate, dacă mâncarea devine principalul tău refugiu, în locul unor soluții mai sănătoase. Problemele vieții te pot determina să apelezi la viciul mâncării care, comparat cu celelalte vicii – pare destul de inofensiv: nu este ilegal, nu te împiedică să conduci și este relativ ieftin. Însă, pe termen mediu sau lung, mâncatul în exces va cauza un exces de greutate și, pe lângă kilogramele depuse, vor apărea curând și alte probleme privind sănătatea fizică și psihică a celui care a căzut în această capcană.
Cercul vicios al îngrășării presupune că dacă te-ai îngrășat un pic, te vei îngrășa și mai mult din cauza stimei de sine scăzute. Văzând că ai luat în greutate, îți poți pierde respectul de sine și speranța că te mai poți schimba, ceea ce te va motiva să mănânci și mai mult. În plus, cu cât ai luat mai mult în greutate, cu atât îți va fi mai greu și mai rușine să faci sport, ceea ce este încă o cauză de îngrășare. Iar la final, confruntat cu toate aceste eșecuri, vei mânca și mai mult, ca să te simți mai bine pe moment.
Ca să eviți tot acest cerc vicios, nu te priva de mâncare pe perioada regimului. Dietele severe nu pot fi menținute pe o perioadă lungă – doar schimbarea treptată a stilului de viață va da rezultate, dacă ai răbdare. De asemenea, plănuiește din timp ce ai de gând să mănânci, iar în caz că vrei să trișezi, trișează controlat: pune-ți deoparte câteva gustări interzise la care să recurgi numai dacă nu mai suporți regimul – acestea vor fi mai sănătoase decât mâncarea fast food sau alte supape toxice la care ai fi apelat dacă nu aveai deja un plan făcut. În plus, învață să-ți canalizezi emoțiile cât mai departe de frigider – fă-i confesiuni unui prieten sau chiar unui psiholog, caută-ți o activitate care să te relaxeze, precum plimbările, rugăciunile sau meditațiile și vindecă-ți rănile din trecut, deoarece acestea ți-au creat tiparele negative de gândire și de comportament. Fii realist în legătură cu țelurile pe care ți le-ai fixat în procesul de slăbire și nu lăsa acea voce interioară critică să îți răpească speranța și încrederea în tine. Dacă tu crezi că poți să slăbești, nimeni nu te poate împiedica.
Referinte:
Break the Psychological Cycle of Weight Gain – centerformedicalweightloss.com