În ultimii ani foarte multe persoane au devenit interesate de o alimentație corectă și un stil de viață sănătos. Informațiile disponibile pe aceste teme, comunicarea prin intermediul mediilor virtuale sau reale, posibilitatea de a transporta rapid orice tip de alimente în orice colț al lumii,(re)descoperirea unor grupe de produse cu înaltă valoare nutritivă (de genul superalimentelor), produsele ecologice sau biologice care câștigă din ce în ce mai mulți adepți, toate acestea au contribuit la creșterea calității nutriției în zilele noastre.
Și dacă vorbim despre hrană sănătoasă, nu putem omite grupa „Superalimentelor”.
Acestea sunt alimente care au calități speciale, remarcabile și conțin mai multe principii nutritive decât în mod normal: proteine, polizaharide ce stimulează sistemul imun, antioxidanţi, substanțe anti-îmbătrânire, substanțe capabile să detoxifice organismul, numeroase vitamine și minerale. De aceea, sunt considerate atât medicamente, cât și alimente. Pot fi pudre de plante, rădăcini, frunze, seminţe, diferite uleiuri sau unturi vegetale, fructe uscate, produse apicole, etc.
Din seria superalimentelor, vă prezentăm astăzi pe scurt, fructele Goji.
Goji (Lycium barbarum sau Lycium hamilifolium) – toată lumea a auzit probabil de celebrele fructe-minune, denumite şi „izvorul tinereţii”.
Acestea sunt originare din China, dar se întâlnesc în prezent (într-o varietate sau alta) peste tot în lume, începând cu Europa, America de Nord, Africa de Nord, până în Australia şi Noua Zeelandă.
În medicina tradiţională chineză, fructele au calităţi energizante şi vitalizante şi sunt considerate „adaptogene”, adică măresc posibilitatea organismului de a se adapta la condiţiile de stres, fie acestea interne sau externe.
De asemenea, fructele posedă calităţi alcaline, susţin activitatea ficatului şi a rinichilor, îmbunătăţesc circulaţia sângelui, ameliorează afecţiuni/înflamaţii cronice, aceasta pentru a menţiona doar câteva dintre calităţile acestor fructe.
- Un alt aspect important este faptul că sunt extrem de hrănitoare pentru organism probabil, printre cele mai hrănitoare fructe de pe planetă.
- Conţin 19 aminoacizi, 8 esenţiali, printre altele, fenilalanină pentru a susţine activitatea glandelor suprarenale (rezistenţă la stres) şi triptofan (esenţial pentru producerea serotoninei).
- Conţin 21 minerale esenţiale şi vitamine, precum zinc, fier, calciu, seleniu, vitamina A, B1, B2, B6 , vitamina E.
- De asemenea, conţin o cantitate mare de antioxidanţi (carotenoide în special), de două până la patru ori mai mult decât afinele.
- Conţin mono – şi polizaharide, deosebit de importante pentru imunitate.
- Hormonul de creştere (somatotrop) este de asemenea stimulat de consumul de fructe Goji, fapt ce le conferă acestora proprietăţi anti-îmbătrânire.
Dacă la toate acestea mai adăugăm şi faptul că aceste fructe sunt bogate în fibre şi au un conţinut caloric scăzut, atunci nu ne rămâne decât să încercăm să introducem treptat în alimentaţia noastră aceste superalimente!
Cum pot fi consumate fructele Goji:
Fructele se procură de obicei în stare uscată (pentru a se conserva calităţile), dar se găsesc şi sub formă de capsule (pulbere) sau ceai.
Se pot folosi ca atare dar hidratate în prealabil pentru diferite preparate culinare (chinezii le folosesc la specialităţi din carne de pui sau peşte şi supe) ceaiuri, sucuri verzi, batoane energizante, ca mici gustări, alături de câteva nuci sau fructe, sau pur şi simplu în iaurt sau budincă, dimineaţa, pentru un mic dejun încărcat de energie!
de Gabriela Bagrinovschi-Scarlet
Bibliografie:
- David Wolfe – Superfoods: The Food and Medicine of the Future – North Atlantic Books, Berkeley, CA, 2009.
- Ligia Pop – Sfaturi pentru o viaţă mai sănătoasă – Curtea Veche Publishing, Bucureşti 2016.