Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Ce legătură există între ce ai trăit emoțional în copilărie și obezitate

Fie că ne place sau nu, corpul nostru ne spune povestea vieții și ne dă de gol cele mai intime secrete, așa cum o face un copil mic care spune tot din casă în cele mai..nepotrivite momente (de obicei în public).

Am pornit să cercetez cele de mai sus având ca start propriile mele simțăminte și expriențe.

În primul rând sentimentul meu acut că prin kilogramele în plus sunt de fapt dezbrăcată de orice intimitate în fața celorlalți. M-am surprins chiar comparând cu alte boli si dorindu-mi sa fi avut ceva de care să știu doar eu, care să nu se vadă. Să nu mă expună și să mă facă vulnerabilă în fața celorlalți. Într-un fel însă, m-a forțat să fiu autentică, nu puteam să mă dau ca fiind altceva, când corpul meu dădea totul pe față.

În al doilea rand, efectul de elastic. Orice aș fi încercat, oricât aș fi slabit, parcă eram legată de un elastic. Cu cat încercam mai multe diete, cu cât slăbeam mai multe kilograme, cu atât întindeam mai mult elasticul și el revenea și mă trăgea cu mai multă forță la starea inițială din care plecasem (i se mai zice efectul yo-yo).

Am vrut să înțeleg de ce se întâmplă așa. Și am ajuns la niște concluzii revelatoare, eliberatoare și vindecătoare. 

Cea mai puternică dintre ele este faptul că trupul nostru nu uită nimic. Dacă mintea uită intenționat, sau reprimă ceva dureros ce am trăit cândva (mai ales în copilărie), trupul nu uită. Mintea uită pentru a putea să supraviețuim, mai ales traumelor și durerilor. Cum ar fi să nu poți uita niciodată o durere? Corpul însă stocheaza totul și codifică diferit pentru fiecare: pentru unii prin kilograme și celulită pe care le ducem cu noi zi de zi, pentru alții prin boli autoimune cărora nu le dă nimeni de cap și pe care, de asemenea, le purtăm toată viața. 

O să îmi spuneți că un obez dacă ar ține un jurnal alimentar, s-ar vedea că mănâncă mult și prost, și tocmai de aceea e gras. E doar jumătate adevărat, pentru că un obez mănâncă mult și compulsiv și prost, tocmai pentru a-și menține greutatea aceea mare. Pentru că acolo, în kilogramele acelea, este un adevăr pe care trebuie să-l vadă, o durere nestrigată pe care trebuie să o strige, o poveste de viață care se cere trăită, o problemă care se cere rezolvată, o nedreptate care se cere îndreptată. Corpul nu uită, ci te așteaptă cu încăpățânare să rezolvi ce mintea a băgat sub preș temporar, ca să poți supraviețui atunci când s-a întâmplat. Însă corpul te așteaptă și se așteaptă ca dupa ce trece perioada acută, tu să rezolvi acea problemă. Nu o rezolvi? Atunci se stochează și somatizează într-un fel sau altul, apoi începe să "strige", apoi să te sâcâie, să te sufoce..până când se face auzită, o bagi în seamă și o rezolvi.

De aceea dietele nu au efect (dacă ar exista vreuna cu efect, toate vedetele care se luptă cu kilogramele în plus și sunt potente financiar, ar adopta-o de urgență...dar nu există această dieta..pentru că este despre suflet și despre povestea din corpul tău, care se cere rezolvată) decât cel mult pe moment și apoi apare celebrul efect yo-yo. Însă, o rezolvare a problemelor pe care corpul tău nu le-a uitat, dublată de respect de sine printr-un stil de viață sănătos, duce la efecte rapide si pe toată viața.

Ție ce îți spune corpul tău? Ce trebuie să rezolvi? Ce durere si sentimente reprimate porți în kilogramele tale?

Dacă ai înțeles de ce, promit să revin rapid cu un alt articol în care să scriu și cum poți face pace cu corpul tău, eliberându-l de tot ce stochează și cară de atâta timp.

Pănă atunci, pe 25 februarie mă poți auzi și întâlni vorbind despre ce se află în spatele kilogramelor de spus, în cadrul unui seminar de modă pentru grăsuțe (detalii găsești dacă dai click AICI), sau poți să te înscrii în programul nostru online de 6 luni în care poți afla ce porți  tu personal în spatele kilogramelor tale și cum poți rezolva acest lucru (detalii găsești dacă dai click AICI).

                                                                                                    Magdaelan Drăgan, coach