Meniu Închide

Câți pași pe zi pentru a slăbi

cati-pasi-pe-zi-pentru-a-slabi

Mersul pe jos ar trebui să facă parte din rutina noastră zilnică, pentru a ne menține starea de sănătate fizică și mentală. Este cea mai simplă și la îndemână formă de activitate fizică, prin care putem bifa cele 30 de minute de sport recomandate. 

Acum să vedem și câți pași ar trebui să parcurgem zilnic pentru a slăbi.

Sedentarismul a devenit normal

Cu toții, dar mai ales în mediul urban, am început să petrecem din ce în ce mai mult timp așezați, fără să mai fie nevoie de deplasări în diverse locuri. Unii dintre noi lucrează acasă. Problemele administrative se rezolvă online și în curând nici nu va mai fi disponibil programul cu publicul la ghișeu. Activitățile casnice nu mai arată ca în trecut și ni se pot aduce cumpărăturile direct la ușă, în timp ce robotul de bucătărie face treaba în locul nostru, ușurându-ne considerabil efortul depus. Stăm constant pe scaun la birou, apoi în mașina în drum spre casă și ne încheiem ziua pe canapea la televizor. 

Aceasta este realitatea și normalitatea urbană din zilele noastre, dar nu înseamnă că nu ne putem păstra obiceiul sănătos de a merge pe jos, în ciuda tuturor situațiilor care ne forțează să fim mai puțin activi. Sau poate fi chiar momentul oportun să începem să ni-l însușim, dacă în ultima vreme am cam neglijat mișcarea.

Beneficiile mersului pe jos

Statul pe scaun pe perioade îndelungate provoacă dureri de spate, modificări ale coloanei, hemoroizi și probabilitatea de coagulare anormală a sângelui. De asemenea, puterea de concentrare și productivitatea sunt afectate și trebuie să combatem aceste efecte neplăcute în mod conștient.

Plimbarea în aer liber, mai ales în anotimpurile cu vreme prietenoasă, este cea mai la îndemână formă de mișcare. Astfel se reduce considerabil riscul apariției unor boli asociate sedentarismului, precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și se poate amâna degradarea cognitivă ce poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. 

10.000 pași pe zi pentru a slăbi?

Recomandarea de 10.000 de pași a pornit de fapt de la o strategie de marketing, iar ideea că acesta este numărul magic de pași zilnici necesari datează astfel din anul 1964. În apropierea Jocurilor Olimpice din acel an, o companie japoneză a dorit să vândă pedometre, instrumente care înregistrează numărul de pași și viteza de deplasare. Acestea se numeau „Manpo-kei”, în traducere „numărătorul a 10.000 pași”. 

Un studiu desfășurat de cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts a ajuns la concluzia că beneficiile asupra sănătății apar între 7.000 și 10.000 de pași pe zi. Dacă se depășesc cei 10.000 de pași, nu se observă beneficii suplimentare pentru sănătate în afara unui consum crescut de calorii, însă intervalul 7.000-10.000 de pași este ideal pentru a ne menține în formă și pentru a ține la distanță bolile asociate sedentarismului. 

Calitatea pașilor, mai importantă decât cantitatea

Dacă scopul este să ardem calorii și să scăpăm de kilogramele în plus, mai bine ne concentrăm pe calitatea pașilor parcurși, decât pe numărul lor. Mersul pe jos în ritm alert sau în rampă ajută la creșterea ritmului cardiac, iar acela este momentul în care se folosește grăsimea corporală ca principală sursă de energie. Dacă mergem cu o viteză de 5 km/oră, putem arde până la 3 calorii pe minut. Dacă ne plimbăm prin supermarket, același număr de pași aduce mai puține beneficii (și arde mai puține calorii).

Cum putem parcurge cât mai mulți pași pe zi pentru a slăbi

  • Când timpul ne permite, facem o plimbare prin parc, în loc să butonăm televizorul.
  • Alegem să urcăm pe scări oricând avem ocazia.
  • Când vrem să citim, alegem un audiobook și îl ascultăm la o plimbare rapidă (o carte obișnuită are între 6 și 12 ore, poți citi astfel trei, patru cărți pe lună).
  • Ne deplasăm către locul de muncă pe jos, dacă distanța nu ne provoacă bătăi de cap sau coborâm din mijloacele de transport în comun cu o stație, două mai devreme.
  • Ne păstrăm un pahar de apă pe birou, pe care avem grijă să îl reumplem constant (împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură, fiindcă ne menținem hidratați).
  • Optăm pentru un birou ajustabil, la care putem lucra în picioare.
  • Nu refuzăm niciodată o ocazie de plimbare.
  • Dacă avem câine, ieșim cu acesta la plimbări mai lungi (nu doar pentru cinci minute în jurul blocului).

Chiar dacă cei 10.000 de pași pe zi pentru a slăbi au fost începutul unei campanii de marketing, beneficiile de pe urma practicării lor constante, zilnice, rămân de actualitate până în ziua de azi. Mersul pe jos este cea mai la îndemână formă de activitate fizică și este păcat să nu profităm de fiecare ocazie care ne iese în cale pentru a face puțină mișcare.