Cartoful este un carbohidrat dens energetic și sățios, care conține amidon. Prin faptul că este versatil și ușor accesibil, cartoful a devenit de neînlocuit pentru mulți dintre noi. Inclus într-o alimentație echilibrată, el aduce un plus de sațietate, de gust și de energie.
Scurtă istorie
După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară în lume. Cartoful a fost descoperit în Peru în jurul anului 150, însă a fost adus în România abia în secolul al 19-lea. De atunci, a rămas un aliment nelipsit de pe mesele românilor. Nutritiv și versatil la preparare, fie că se fierbe, se coace sau se prăjește, este potrivit ca garnitură sau chiar ca „vedetă” în numeroase rețete.
Mituri
Cu toate că acest tubercul hrănitor și gustos este “demonizat” de către unii specialiști în cure de slăbire, care propagă mitul conform căruia cartoful îngrașă, această prejudecată este departe de adevăr.
Cartofii conțin carbohidrați complecși, care se absorb ușor și îmbunătățesc tranzitul intestinal prin furnizarea de fibre, și, în funcție de modul de gătire, pot avea un aport caloric ce poate fi inclus cu ușurință în orice dietă.
Adevăruri
Consumat cu răspundere și gătit cu atenție, cartoful nu îngrașă, ci din contră, completează și adaugă gust mâncării. El nu trebuie evitat într-o cură de slăbire, ci consumat cu moderație, preparat într-un mod sănătos.
Aport nutritiv
În ordinea importanței, la suta de grame, cartoful conține:
- 21 g de carbohidrați
- 2 g de proteine
- 2 g de fibre
- 500 mg de potasiu
- 12 mg de vitamina C
- 0.2 mg de vitamina B
Modul de preparare a cartofilor
Este indicat să se folosească cartofi cruzi în locul celor congelați. Cei din urmă, deși mai ușor și mai rapid de utilizat, pot conține aditivi alimentari, care nu își au locul într-o alimentație sănătoasă. În plus, au o textură ciudată.
Cartofii în formă de chipsuri sunt de evitat, deoarece, pentru a-i face crocanți și cu termen de valabilitate mare, sunt preparați cu mult ulei. Această gustare este densă caloric, dar slab nutritivă. În plus, nu este sățioasă, așa că organismul va cere ceva în plus de mâncare la scurt timp după aceea.
Secretul în includerea cartofului în dieta de slăbire
Este o diferență de la cer la pământ între un cartof mediu fiert, cu un vârf de cuțit de unt și pătrunjel presărat deasupra (aproximativ 150 kcal), servit alături de o bucată de pește, față de cinci cartofi mari prăjiți în baie de ulei (peste 1000 kcal!!!) serviți ca fel principal sau alături de o bucată grasă de ceafă prăjită. Atunci când cartoful se îmbibă cu ulei, preia aportul caloric al uleiului, și, ca atare, devine o bombă calorică; iar dacă și cantitatea consumată la o masă este mare, devine clar de ce cartoful la dietă s-a ales cu o reputație proastă.
Exemple de feluri de mâncare sănătoase care conțin cartofi
- Supe și ciorbe, ca adaos între legume;
- Garnitură natur la pește;
- Garnitură de piure la carne de pui, porc la cuptor, la tocănițe de carne sau de legume;
- Salată beuf în varianta cu maioneză fără ulei (rețeta de maioneză fără ulei, aici)
- În mâncăruri și tocănițe cu carne sau de legume, ca adaos
Așadar, chiar și în curele de slăbire, cartoful poate fi inclus în alimentație. El oferă energie și sațietate, este dens nutritiv și hrănitor, atunci când e consumat ca garnitură sau ca adaos, în cantitate mică (echivalentul unui cartof mediu sau mic), preparat într-un mod sănătos.