Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Zahărul

Despre zaharToate dovezile pe care le avem la dispoziție în acest moment conduc spre o singură concluzie: zahărul pare să fie un aliment periculos pentru sănătatea noastră.

Zahărul a devenit probabil cea mai discutată problemă alimentară din ultimii ani, cu tot mai multe studii de cercetare care leagă efectele zahărului de riscurile mai mari ale obezității și diabetului de tip 2.

Statisticile arată că majoritatea dintre noi consumă mai mult zahăr decât este bun pentru sănătatea noastră.

Mulți dintre noi nu sunt conștienți de faptul că alimentele cu conținut de amidon cum ar fi pâinea, orezul sau cartofii sunt descompuse prin digestie în cantități surprinzător de mari de zahăr; o felie mică de pâine integrală este echivalentă cu trei linguri de zahăr. De aceea, este important ca dieta ta să nu conțină prea mult carbohidrați.

O cauză majoră a acestui fapt a venit din cantitățile mari de zaharuri adăugate la o gamă largă de alimente procesate.

Surse de zahăr

Zahărul din dietă poate fi găsit în 3 forme. Zahărul poate fi:

  1. Natural - așa cum se întâlnește în fructe și miere
  2. Adăugat - așa cum se găsește în biscuiți sau cereale
  3. Produsul digestiei carbohidraților mai complecși (de ex. Pâine)

Există zaharuri naturale găsite în fructe, în produse pe bază de lapte și în legume.
Zaharurile adăugate, denumite și zaharuri libere, se referă la zaharurile adăugate la o gamă largă de alimente și băuturi procesate, inclusiv sosuri de paste, cereale pentru micul dejun, băuturi îndulcite și deserturi.

Cum să reduci consumul de zahăr

Excesul de zahăr adăugat are multe efecte negative asupra sănătății.
Deși consumarea de cantități mici acum și apoi este perfect sănătoasă, ar trebui să încerci să reduci cantitatea de zahăr ori de câte ori este posibil.
Din fericire, simpla concentrare pe consumul de alimente întregi, neprelucrate scade automat cantitatea de zahăr din dieta ta.

Iată câteva sfaturi despre cum poți reduce aportul de zaharuri adăugate:

  • Înlocuiește băuturile acidulate, băuturile energizante, sucurile și ceaiurile îndulcite, cu apă.
  • Bea cafeaua neagră sau utilizează Ștevia, un îndulcitor natural cu calorii zero.
  • Îndulcește iaurtul simplu cu fructe proaspete sau congelate, în loc să cumperi iaurt cu arome, încărcat de zahăr.
  • Consumă fructe întregi în loc de piureuri de fructe îndulcite cu zahăr.
  • Înlocuiește bomboanele cu un amestec de fructe, nuci și câteva bucățele de ciocolată neagră.
  • Folosește ulei de măsline și oțet în loc de dressinguri de salată, cum ar fi muștarul de miere.
  • Alege conservante, unt de nuci, ketchup și sos conservat cu zero zaharuri adăugate.
  • Căută cereale, granola și batoane de granola cu câte 4 grame de zahăr pe porție.
  • Schimbă cerealele tale de dimineață pentru un castron de fulgi de ovăz, acoperit cu unt de nuci și fructe de pădure proaspete, sau o omletă făcută cu verdeață proaspătă.
  • În loc de jeleu, taie banane proaspete pe sandwich-ul tău de unt de arahide.
  • Folosește unturi naturale de nuci în loc de unturi dulci, cum ar fi Nutella.
  • Evită băuturile alcoolice îndulcite cu suc, miere, zahăr sau agave.
  • Fă cumpărături în perimetrului magazinului alimentar, concentrându-te pe ingrediente proaspete, întregi.


În plus, păstrarea unui jurnal de produse alimentare este un mod excelent de a deveni mai conștienți de principalele surse de zahăr din dieta ta.

Cea mai bună modalitate de a limita aportul de zahăr adăugat este să îți pregătești mesele sănătoase acasă și să eviți să cumperi alimente și băuturi care au un conținut ridicat de zahăr adăugat.

In concluzie...

Concentrarea pe pregătirea meselor sănătoase și limitarea consumului de alimente care conțin îndulcitori adăugați te poate ajuta să reduci cantitatea de zahăr din dieta ta.
Consumul prea mult de zahăr adăugat poate avea multe efecte negative asupra sănătății.
Un exces de alimente și băuturi îndulcite poate duce la creșterea în greutate, probleme cu zahăr din sânge și un risc crescut de boli de inimă, printre alte condiții periculoase. Din aceste motive, zahărul adăugat trebuie menținut la minimum, ori de câte ori este posibil, ceea ce este ușor atunci când urmezi o dietă sănătoasă bazată pe alimente întregi.
Dacă trebuie să tai zahărul adăugat din dieta ta, încearcă câteva din micile modificări enumerate mai sus.

Înainte de a ști, obiceiul tău legat de zahăr va fi un lucru din trecut.




Alte articole

Zahărul

Zahărul

Zahărul a devenit probabil cea mai discutată problemă alimentară din ultimii ani, cu tot mai multe studii de cercetare care leagă efectele zahărului de riscurile mai mari ale obezității și diabetului de tip 2.
mai multe detalii
Virusul obezității

Virusul obezității

Oare este posibil ca obezitatea să fie contagioasă? Doctorul Nikhil Dhurandhar susține că da.
mai multe detalii
Privarea cronică de somn

Privarea cronică de somn

Somnul este una dintre necesitățile noastre biologice de bază.
mai multe detalii
Despre sănătate și nutriție

Despre sănătate și nutriție

În 1946, Organizaţia Mondială a Sănătăţii propunea următoarea definiţie pentru „sănătate”: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Ulterior, această definiţie a inclus și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Prin urmare, starea de sănătate nu presupune doar absenţa bolilor, se are în vedere şi echilibrul psihic, mental, social al fiecărui individ în parte.
mai multe detalii
Subponderal, normoponderal, supraponderal sau obez?

Subponderal, normoponderal, supraponderal sau obez?

Dacă vrei să știi cum stai cu indicele de masă corporală și vrei să afli mai mult despre modul în care Organizația Mondială a Sănătății calculează dacă o persoană este subponderală, normoponderală, supraponderală sau obeză, citește mai departe.
mai multe detalii
Indicele de masă corporală (IMC / BMI)

Indicele de masă corporală (IMC / BMI)

Indicele de masă corporală este un număr care se calculează folosind două măsurători ușor de făcut acasă: înalțimea și greutatea. În funcție de valoarea numărului obținut în urma calculului, poți afla dacă greutatea ta se încadrează sau nu în limite normale, raportat la înălțimea pe care o ai.
mai multe detalii
Circumferința taliei, un indicatori al stării de sănătate

Circumferința taliei, un indicatori al stării de sănătate

Dacă vrei să afli cât de sănătos este corpul tău din punctul de vedere al distribuției cantității de grăsime, trebuie să știi că poți să faci în orice moment o măsurătoare simplă de tot, apoi să compari rezultatul obținut cu valorile limită.
mai multe detalii
Grăsimile sunt bune?

Grăsimile sunt bune?

Un alt mit în dietele care fac "minuni" este cel al consumului de grăsimi cât mai redus pe o perioadă de timp. Însă, un regim de alimentație sănătos presupune consumul de proteine, lipide (grăsimi) și glucide (carbohidrați), dar și săruri minerale, apă și vitamine.
mai multe detalii