Completeaza formularul 230 pentru Asociatia SUPRA!
Doneaza prin e-banking pentru a sprijini Asociatia SUPRA
Clubul SUPRA

Înscrie-te în Clubul SUPRA!

Raport întâlnire 09.05.2015

În cadrul proiectului "€œEmotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A.,€œ pe 9 mai 2015 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de workshopuri care vor avea loc în fiecare sâmbătă din luna mai.

Întâlnirea a cuprins 3 secțiuni. Prima, susținută de  Magdalena Drăgan (coach), a fost destinată părinților, care au putut dezbate problemele cu care se confruntă. A doua, condusă de Tina Petrareanu (psihonutritionist), a fost destinată copiilor - aceștia au participat la jocuri pentru intelgerea și identificarea emoțiilor.  A treia parte a fost destinată atât copiilor cât și părinților și a fost susținută de Ecaterina Mateescu (chef la€“ Dulce Bun Sănătos).

*

Întâlnire cu părinții copiilor cu probleme de greutateÎn cadrul discuțiilor cu părinții au fost atinse următoarele subiecte:

 • comunicarea nonviolentă cu copiii,€“ unul dintre principiile acesteia fiind observarea problemei fără evaluare, separarea observației de evaluare (exemple: "€œdacă mănânci mult, te vei îngrășa” (evaluare)  versus "€œdacă nu mănânci echilibrat, mムtem cムaceasta îți va afecta săƒnăƒtatea” (observație lipsită de evaluare / etichetare). Acest tip de comunicare este foarte important și dezirabil, întrucât copiii nu își formează singuri imaginea de sine, ci aceasta se crează prin ceea ce le spun adulții, prin cum îi etichetează aceștia, prin cum îi validează;
 •  abordarea holistică a copilului:€“  fizic, psihic, intelectual, emoțional;
 •  aspecte ale alimentației nesănătoase la copil -€“ alimentarea emoțională
 • simțind un disconfort interior, copilul încearcă să se simtă mai bine mâncând, însă satisfacția este de scurtă durată și este urmată de senzații mult mai neplăcute față de cele care l-au determinat să mănânce, deci copilul mănâncă doar pentru  a face față emoțiilor, nu pentru că îi este foame; 
 • copilul mănâncă de poftă, nu de foame; mâncatul emoțional presupune consumarea unei cantități mult mai mari decât este necesar;
 • mâncând emoțional și fiind apostrofat constant de adult, copilul se simte vinovat și ajunge la obiceiul de a mânca pe furiș, sau €œmanipulează / complotează a€œ cu anumite persoane din jurul său (bunici, unul din părinți -€“ de obicei pe cel care nu stă prea mult cu copilul) pentru a-ș€“i satisface poftele;     
 • părinții oferă dulciuri copiilor lor drept recompensă în situații de genul: "€œdacă mănânci tot, primești desert”; oferirea dulciurilor ca recompensă poate duce la dependență pe termen lung;
 • când copilul este bolnav se încearcă înveselirea lui prin oferirea de dulciuri / deserturi (ca alinare a suferinței); riscul este tot dependența de acestea pe termen lung;
 • mâncarea / dulciurile nu trebuie să se afle la îndemâna copilului, lăsate oriunde în casă;
 • obiceiurile sănătoase ar trebui respectate de către toți membrii familiei, nu impuse doar copilului, ca și când doar el din toată familia ar avea o problemă; regulile privind alimentația și nu numai, în general raportarea adulților la copil, ar trebui să fie coerentă, mereu aceeași, fără compromisuri, care ulterior pot fi speculate de copil;   
 • când copilul vrea să mănânce tot timpul, ar trebui ajutat, cu tact, să nu se avânte asupra hranei (de exemplu, poate fi întrebat dacă chiar îi este foame sau are altă motivație pentru a mânca);
 • observarea, de către părinții care au mai mulți copii, care dintre aceștia are tendința de a se refugia în mâncare -€“ părinții vor putea astfel observa cu  ușurință dificultăți la copilul care are o suferința emoțională;
 • au fost discutate cu părinții situațiile cu care se confruntă copiii cu probleme de greutate la școală și în cercul de prieteni și legătura dintre aceste probleme și stima de sine scăzută a copilului;
 • când copilul se alimentează emoțional, intervenția trebuie realizată de timpuriu, prin înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu copiii noștri și prin a lua măsurile corecte; trebuie să ne învățam copiii să își recunoască emoțiile, să îi încurajăm să le exprime și să îi învățam ce să facă cu aceste emoții, cum să și le gestioneze corect; 
 • modelul pe care îl oferă părinții este decisiv - copilul, adultul de mai târziu, va imita întocmai comportamentele părinților săi și, prin urmare, părinții, prin exemplul personal și prin crearea unui context familial pozitiv și echilibrat, vor putea să se bucure ulterior de rezultatele scontate din partea copilului. 
 • la baza unei raportări sănătoase și corecte a părintelui la copilul sau stă întotdeauna IUBIREA NECONDIȚIONATĂ.

Întâlnire cu părinții copiilor cu probleme de greutatePărinții au fost deschiși la discuții și receptivi la recomandările făcute.

La finalul întâlnirii, părinții au primit o temă pentru acasă până la următoarea întâlnire -€“ să își observe copiii, să afle ce simt în anumite momente, de ce simt ceea ce simt, să comunice mai mult cu copiii.

Magdalena Drăgan va ține legătura cu părinții și le va trimite în format electronic materiale  ajutătoare.

*

Întâlnirea cu copiii a început cu un interviu semistructurat, pentru ca participanții să înceapă să se cunoască. Copiii, așezați în cerc, au răspuns la o serie de întrebări pregătite de Tina Petrăreanu dinainte, adaptate pe parcursul întâlnirii în funcție de responsivitatea lor. 

Lista întrebărilor:

 1.  Cum te cheamă? Câți ani ai? În ce clasă ești?
 2.  Din ce membri e formată familia ta (cu cine locuiești în casă)?
 3.  Spune-ne 3 calități ale tale.
 4.  Spune-ne 3 defecte ale tale.
 5.  Cum te-ai descrie tu pe tine. 
 6.  Cum te-ar descrie ceilalți.
 7.  Ești aici pentru că te-a adus cineva sau ți-ai dorit tu?
 8.  Ce speri să obții în urma acestui program?

Întâlnire cu copii cu probleme de greutateÎn partea a doua a întâlnirii, copiii au participat la un joc de rol: Emoțiile.

Similar jocului Mima, fiecare copil a primit o emoție pe care să o interpreteze cum poate mai bine, iar ceilalți să ghicească emoția și motivul emoției. La sfârșit, actorul divulgă adevărul în privința emoției și a motivului ei.

A reieșit că nu mereu emoția simțită este și cea afișată - de exemplu, cineva furios a arătat neliniște. Își reprima exprimarea furiei pentru că nu voia să îi supere pe ceilalți.

*

În cadrul secțiunii destinate părinților și copiilor, Ecaterina Mateescu a încercat să afle de la copii, în primul rând, ce înțeleg aceștia prin hrană sănătoasă, majoritatea copiilor gândindu-se la fructe și legume. Ecaterina Mateescu a vorbit apoi din propria experiență cu copilul său, precizând că nu i-a impus acestuia să mănânce anumite alimente sănătoase - întreaga familie se străduiește să aibă un stil de viață și de alimentație sănătos și, astfel, copilul se comportă corect de la sine, fără efort suplimentar, având un model clar de urmat în imediata vecinătate. Ea a încercat și a reușit ca, prin joc, să îi explice copilului său ce înseamnă și ce fac efectiv substanțele din alimentele sănătoase -€“ vitamine, antioxidanți etc. -€“ cum apără și fac bine aceste substanțe corpului nostru.

De asemenea ea a povestit cum și-a implicat fetița în procurarea și chiar în pregătirea efectivă a alimentelor, desigur asistată îndeaproape, astfel încât copilul nu este mofturos și apreciază altfel hrana din fața sa.

Ecaterina Mateescu a oferit copiilor prezenți la întâlnire mai multe tipuri de semințe pentru ca aceștia fie să le recunoască, fie să învețe despre ele și despre beneficiile pe care le oferă.

Bomboane sănătoase (cea mai simplă rețetă)

Bomboane sănătoaseTotodată, folosind un simplu robot de bucătărie, ea a pregătit, împreună cu copiii, bomboane sănătoase din următoarele ingrediente:

 • 200 gr. migdale măcinate (se pot folosi nuci),
 • 200 gr. curmale tăiate foarte mărunt (se pot folosi stafide) și
 • 50 gr. fulgi de cocos.

Copiii s-au bucurat foarte mult de rezultat și aceasta s-a văzut imediat pe platoul rămas în scurt timp gol. Astfel, s-a demonstrat că un desert savuros poate avea la bază doar ingrediente naturale și sănătoase.

De altfel, ideea de bază de la care a plecat Ecaterina Mateescu în expunerea sa a fost că un aliment cu adevărat hrănitor nu poate fi decât integral sau cât mai puțin procesat, cât mai aproape de starea să naturală

Seria a doua - ultimele două întâlniri

Pentru a pierde în greutate trebuie să fim sănătoși. Suntem sănătoși, în principal, atunci când ficatul funcționează bine, când glandele endocrine frunctioneaza bine și când reușim să ne gestionăm / manageriem stresul. Pentru a fi sănătoși trebuie să asimilăm cât mai bine nutrienții din alimente.
mai multe detalii

Seria a doua - a opta întâlnire

Magda a subliniat încă o dată în cadrul ultimei întâlniri că, de la începutul proiectului, nu și-a propus să le ofere soluții participanților, părinții având deplină responsabilitate pe drumul regăsirii lor. Nu există soluții universal valabile. Suntem unici și fiecare dintre noi are particularități distincte, de care trebuie să ținem cont, atunci când încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru noi.
mai multe detalii
Seria a doua - a șaptea întâlnire - la Mișcarea face bine

Seria a doua - a șaptea întâlnire

04.06.2016

O parte din parintii si copiii care participa la proiectul Asociatiei noastre, "Emotiile nu sunt de mancare", au fost sambata, 4 iunie, parte din evenimentul organizat de Telekom, MIscarea face bine, cea mai mare ora de sport.
mai multe detalii

Seria a doua - a șasea întâlnire

Feed-back-ul se referă la ce ar putea schimba părinții în bine în comportamentele copiilor lor, utilizând tipurile de comunicări eficiente discutate în cadrul acestei întâlniri, raportarea corectă a părinților la copii și comunicarea eficientă cu aceștia pentru a atinge rezultatele dorite.
mai multe detalii

Seria a doua - a cincea întâlnire

Va fi o săptămâna RELAȚIILOR ȘI A CULORII ROȘII. Relația cu noi înșine – să ne luăm pauze pentru noi, pentru a ne auzi pe noi înșine, pentru a ne conecta la noi înșine. Relația cu copiii noștri – părinții să conștientizeze cum le vorbesc copiilor lor și cum se simt copiii. Părinții să găsească punctele forte la copiii lor și să completeze harta mentală a copiilor, comunicându-le aceste puncte forte. Alimentație – la fiecare masă sau cât mai des să adăugăm un aliment integral / aliment roșu – fructe, legume, semințe, etc.
mai multe detalii

Seria a doua - a patra întâlnire

Aceasta va fi SĂPTĂMÂNA VERDE. Săptămâna deciziilor și a metamorfozei. Să ne gândim bine la ce decizii putem luăm pentru binele nostru și al copiilor noștri. Să nu uităm că o problemă poate fi rezolvată doar de pe un nivel superior față de nivelul la care se află problema respectivă.
mai multe detalii

Seria a doua - a treia întâlnire

Cauzele primordiale ale obezității, fiecare organ are bioritmul lui. Mancarea primara si mancarea secundara.
mai multe detalii
Seria a doua - a doua întâlnire

Seria a doua - a doua întâlnire

Pe 09.04.2016 a avut loc a doua întâlnire cu copiii care se confruntă cu probleme de greutate, cu Tina Petrăreanu (psihonutriționist). Părinții copiilor au aflat de la Magdalena Drăgan informații legate de obezitate, alimentație și rolul important al emoțiilor în apariția obezității.
mai multe detalii
Seria a doua - prima întâlnire

Seria a doua - prima întâlnire

03.04.2016

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 2 aprilie 2016 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de 12 workshopuri ale proiectului.
mai multe detalii
Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!

Mai sunt 5 locuri pentru etapa a doua a "Emoțiilor..."!


În cadrul etapei a doua a proiectului Asociației S.U.P.R.A. "Emoțiile nu sunt de mâncare", s-au deschis înscrierile pentru cu 30 de copii cu probleme de greutate și părinții lor.

Participarea la întâlniri este gratuită pentru cei înscriși în proiect până pe 28 martie 2016.
mai multe detalii
Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Întâlniri cu părinții și copiii cu probleme de greutate

Luna mai 2015 - luna întâlnirilor cu copiii cu probleme de greutate și cu părinții lor, cu scopul de a facilita identificarea emoțiilor din spatele dezechilibrelor ponderale, recunoașterea situațiilor de supraalimentare cu substrat emoțional și promovarea unor mecanisme noi, sănătoase, pentru a le face față.
mai multe detalii
Întâlnirea a patra

Întâlnirea a patra

A patra întâlnire și ultima din cadrul proiectului Emoțiile nu sunt de mâncare.
mai multe detalii
Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia

Întâlnirea a treia din cadrul proiectului "Emoțiile nu sunt de mâncare".
mai multe detalii
Întâlnirea din 18 mai 2015

Întâlnirea a doua

Aflați cum a fost la a doua întâlnire cu copiii cu probleme de greutate și părinții acestora, din cadrul proiectului Asociației S.U.P.R.A. - "Emoțiile nu sunt de mâncare!"
mai multe detalii
Întâlnirea din 9 mai 2015

Prima întâlnire

În cadrul proiectului "Emotiile nu sunt de mâncare" desfășurat de Asociația S.U.P.R.A., pe 9 mai 2015 a avut loc prima întâlnire cu copii supraponderali sau cu tendințe de îngrășare, și cu părinții acestora. Întâlnirea este prima din seria de workshopuri care vor avea loc în fiecare sâmbătă din luna mai.
mai multe detalii

Resurse și statistici despre obezitate la copii

Resurse și statistici despre obezitate la copii - publicații și studii despre obezitate și suprapondere la copii.
mai multe detalii