Meniu Închide

10 semnale de alarmă: cum să știi de care grup de slăbit să te ferești

Obezitatea este una dintre problemele majore ale lumii dezvoltate, iar rulajele industriei slăbirii sunt în creștere. Valoarea acestei piețe în 2022 este doar în Statele Unite de 3.8 miliarde de dolari, o cifră incredibilă și în creștere, care indică un singur lucru: slăbirea este dorită de toată lumea, dar reușita este extrem de greu de atins, așa că oamenii sunt disperați să încerce orice ar putea funcționa, și cheltuie în acest scop oricât de mult își permit, din ce în ce mai mult, pe abonamente, nutriționiști minune și programe „fără dietă, fără efort, fără sport”.

Este ușor să arătăm cu degetul spre cei care recurg la asta și să spunem că „și-o merită”, că nu au voință, că sunt în căutare de soluții rapide și că nu vor să depună niciun efort, însă ar trebui să privim mai cu atenție fenomenul obezității și să vedem dacă, într-adevăr, toate aceste acuzații aduse persoanelor cu suprapondere sunt fondate, având în vedere că hiperpalatabilele hipercalorice (produse cu multe calorii, cu valoare nutritivă redusă, dar foarte gustoase) sunt la tot pasul, de la covrigăria de la colțul străzii până la rafturile supermarketurilor, ticsite de la intrare până la casele de marcat cu pachețele de bombe calorice frumos colorate și apetisante.

În acest context este clar pentru orice persoană care încearcă în zadar să slăbească pe cont propriu că are nevoie de ajutor, însă ajutorul este adesea promis, dar arareori livrat de „profesioniștii dietelor”. Adesea ei sunt în realitate doar dornici să câștige repede cât mai mulți bani de pe urma clienților, își folosesc clienții pentru a-și consolida imaginea publică, își hrănesc egoul sau fac intens reclamă unor servicii și produse conexe alimentației și sportului.

Pentru a nu cădea în astfel de capcane întinse abil prin tehnici de marketing și pentru a evita atât cheltuiala nejustificată de rezultate, cât și întârzierea rezultatelor, am alcătuit în acest articol lung și detaliat o listă cu zece semnale de alarmă, de care trebuie să ții cont atunci când intri într-un program de slăbit de grup:

1. Totul pare prea frumos ca să fie adevărat

Când simți prea mult entuziasm pentru că crezi că ai găsit „programul perfect”, dă-ți puțin timp pentru a evalua dacă ar putea sau nu să fie chiar așa cum credeai.

Nu plăti niciodată din prima pentru versiunile cele mai scumpe ale unui program și nici pentru servicii complementare – dacă poți, optează pentru un „preview” și vezi dacă ți se potrivește, dacă te motivează cu adevărat, dacă te face să îți urmărești obiectivul nu pentru că îți determină stări neplăcute (vină, anxietate, inadecvare), ci pentru că te sprijină, te motivează pozitiv, te susține, îți dă putere și informații utile ție.

Întreabă oameni care au trecut prin program cu succes (nu pe cei care sunt încă în program, aceia își calmează adesea disonanța cognitivă de a nu fi ales bine convingându-se pe ei înșiși că au făcut cea mai bună afacere, deci opiniile lor nu sunt edificatoare).

2. Moderatorul / liderul demonizează alimente sau grupe de alimente

„Demonizarea” alimentelor este ceea ce se întâmplă când anumite alimente sau grupe de alimente sunt excluse direct („acest aliment este otravă”) sau mascat (liste sau ghiduri cu alimente „permise” sau „nepermise”).

Nu există „alimente bune” și nici „alimente rele” (de aceea noi punem mereu ghilimele când scriem despre ele), ci cantități necorespunzătoare, exces, aport caloric prea mare, calitate nutritivă redusă.

Nu există „alimente interzise” și „alimente permise” decât dacă ne dorim să acumulăm carențe nutriționale și frustrare, care, în timp, duc doar la supraconsum și la reapariția kilogramelor în plus.

Singurele excepții sunt: zahărul adăugat, unde cantitatea trebuie să fie extrem de redusă și să tindă spre zero, și alcoolul, care este cauza directă, dovedită științific, indiscutabil, prin nenumărate studii, a multor tipuri de cancer și a altor boli. De notat este că pentru alcool nu s-a stabilit până în prezent nicio cantitate maximă în care el al putea fi consumat în siguranță, cea mai corectă abordare fiind considerată eliminarea completă a acestuia.

În rest, toate alimentele sunt alimente și au proprietăți nutritive diferite (calorii, nutrimente, fibre, gust). Aceste proprietăți sunt cele care servesc organismul în mod ideal atunci când sunt prezente într-un amestec armonios și fără dezechilibre în alimentația umană zilnică (vom reveni cu un articol despre ce înseamnă acest echilibru).

⚠️ Dacă primești în programul de slăbit în care te-ai înscris o listă de „alimente bune/ alimente rele” și de „alimente permise / interzise” sau dacă ești criticat în grup, public, pentru că ai folosit la o masă unul dintre aceste alimente, este momentul să părăsești grupul.

2. Prezentarea programului diferă de realitatea din grup

Multe programe de slăbit de grup promit slăbirea fără dietă, fără efort, fără sport, cu diverse variații ale acestor promisiuni.

Odată ajuns în grup însă, clientul plătitor are surpriza să nimerească într-un bootcamp sportiv și dietetic, unde nu are voie să mănânce decât ouă și carne slabă cu salată cu sare și eventual trebuie să facă loc și unor exerciții fizice anume, pentru accesul la care eventual trebuie să mai plătească ceva.

⚠️ Dacă promisiunile publice nu seamănă cu realitatea din program, nu înseamnă că poți slăbi fără efortul de a reduce aportul caloric (dietă) și de a crește consumul (mișcare), ci că ai fost păcălit și ai plătit pentru ceva ce știai deja.

3. Moderatorul / liderul nu este consecvent în recomandări

Dacă recomandă piureul de legume ca garnitură, dar nu îți permite o supă cremă (diferența obiectivă între ele fiind un pahar de apă) sau azi laudă gustul de bacon pe o omletă și mâine te pune la zid pentru că l-ai folosit pentru a da un plus de gust unei supe de legume, aceasta înseamnă că recomandările sunt arbitrare și nu folosesc reguli clare și aplicabile în toate situațiile.

Pentru a funcționa, o dietă trebuie să se bazeze pe principii clare și cu sens în economia nutriției, care să poată fi aplicate și fără a consulta „specialistul” de fiecare dată.

Un grup bun pentru slăbit are rol de informare și sprijin și trebuie să aducă membrilor informații clare, pe care aceștia să se poată baza apoi singuri, cu siguranță de sine, în aplicarea principiilor de slăbire sănătoasă, nu să țină membrii captivi și nesiguri pe alegerile lor alimentare!

⚠️ Dacă te regăsești constant în situația de a nu mai ști sigur ce este OK să mănânci și ce nu și simți nevoia să întrebi mereu moderatorul / liderul grupului, înseamnă că se instalează dependența de acesta, tradusă apoi în timp îndelungat de cotizare. Ieși rapid dintr-un astfel de grup!

4. Moderatorul / liderul nu recunoaște când greșește

Dacă în mod constant sunt ignorate sau sunt chiar descurajate întrebările incomode pentru moderator / lider, iar acesta nu își recunoaște niciodată greșelile, acesta este un semnal puternic de alarmă.

Nimeni nu este perfect, iar într-un grup fiecare membru poate aduce un aport valoros, care poate îmbunătăți performanța grupului în direcția obiectivului comun (în cazul de față, slăbirea).

Desigur, atunci când un membru atrage atenția asupra unei greșeli și aceasta nu este, de fapt, o greșeală, moderatorul / liderul poate folosi situația pentru a oferi, cu argumente și surse, explicația sau informația corectă întregului grup.

⚠️ Dar respingerea oricărei critici este un semnal de alarmă important, care indică faptul că este posibil ca unele informații propagate în grup să fie în cel mai bun caz inutile și în cazul cel mai rău de-a dreptul nocive. Nu îți folosește prezența într-un astfel de grup!

5. Te simți din nou mic și neajutorat

Ai cautat sprijin și ai nimerit într-un mic sat virtual cazon, unde nimeni nu îndrăznește să spună că nu poate, că îi este greu, că are circumstanțe care împiedică o soluție sau alta, iar cine face asta este scos la careu și umilit că e vina lui că nu poate, că se smiorcăie, că e papă-lapte, că programul nu e pentru cine nu vrea cu adevărat să își găsească soluții și tot așa.

Într-un astfel de grup toxic ajungi să te simți din nou ca un copil de clasa întâi căruia învățătoarea „severă”, în loc să-i ghideze cu răbdare mâna să facă primele litere corect, îi dă nota patru după un perdaf în fața clasei pentru că încă nu reușește să-l facă pe „r”.

⚠️ Dacă simți că ești umilit, învinuit, neînțeles sau făcut de rușine, e timpul să părăsești grupul și să nu mai plătești pentru a fi abuzat. Chiar dacă ai probleme cu greutatea, ai voie să fii vulnerabil, ai voie să nu poți încă să îți organizezi mai bine viața împrejurul obiectivului de a slăbi, ai voie să cauți soluții, să pui întrebări și, uneori, să nu poți face ceea ce fac alții. Plus că niciodată nu există soluții universale – suntem diferiți, cu nevoi diferite și circumstanțe diferite, deci slăbim făcând lucruri diferite pentru asta (vezi mai jos).

6. Ești presat să te conformezi, nu să evoluezi, iar orice eșec e doar vina ta

Orice program de slăbit are o rată de eșec și una de succes. Pentru a evalua succesul unui program nu căutăm să aflăm câți oameni care au rămas în program au avut succes într-o perioadă dată (pentru că aceia oricum reușeau, pentru că nu ar fi rămas dacă nu li s-ar fi potrivit programul), ci câți oameni dintre TOȚI cei înscriși vreodată în program au avut succes.

Pentru a explica aceasta, să ne imaginăm că într-un program oarecare de slăbit se înscriu 100 de persoane. Dintre acestea, 70 renunță, apoi dintre cei 30 rămași 20 slăbesc. Rata de succes nu este de 66.6% (cât reprezintă 20 din 30 rămași) ci este mult mai mică, fiind de 20% (cât reprezintă 20 din 100 înscriși inițial).

Mulți dintre cei care afirmă cu cifre mari succesul programului lor de fapt fac calculul incorect, în așa fel încât tu să te înscrii și să simți, dacă nu reușești, că e doar vina ta (având în vedere că vei crede că mulți au reușit, când, de fapt, doar puțini au avut succes).

În plus, ești presat în program să te conformezi sau, în caz contrar, să îți admiți eșecul și să ieși (sau ești chiar dat afară) pentru că, dacă ai rămâne, dar nu ai avea succes, s-ar dovedi că programul nu funcționează chiar atât de bine sau nu se potrivește unui număr prea mare de persoane și ai strica cifrele de care promotorul programului se folosește pentru a-l putea vinde.

⚠️ Dacă în programul în care ești înscris ți se spune că acum ai toate informațiile necesare și „e doar vina ta” că nu slăbești, părăsește rapid programul. Este un mediu toxic, care îți va eroda stima de sine și nu ai nevoie de astfel de presiuni psihologice demotivante și nocive când te afli într-un proces de slăbire!

7. Moderatorul / liderul grupului nu încurajează prietenia între membri

Psihologii știu că, pentru ca un grup să devină eficient pentru un scop comun, membrii trebuie să se cunoască între ei, să stabilească legături și să se sprijine și să se informeze reciproc. Pe împărtășirea experiențelor proprii și pe solidaritatea care se stabilește între participanți se bazează terapiile de grup de succes.

Cu această nadă își atrag adepții însă și cei care au făcut din slăbit o afacere profitabilă, inducând ideea că vei intra într-o comunitate: „așa este la noi”.

O comunicare interumană sănătoasă însă nu este niciodată strict instrumentală și nici distantă, fără niciun fel de divagație.

⚠️ Dacă în grupul în care ești moderatorul / liderul descurajează cu severitate glumele și consideră conversațiile ca fiind „spam” sau te contactează în privat sau public și ți se solicită să să ștergi mesaje, consideră asta ca pe un semnal de alarmă și părăsește grupul.

8. Nu sunt luate în considerare particularitățile individuale

Orice program de slăbire bun ține cont de diferitele aspecte ale vieții umane și de faptul că oamenii sunt diferiți atât ca stil de viață, cât și ca gusturi și obiceiuri. Unii nu pot face exerciții fizice (din cauze diverse, cum ar fi obezitatea sau lipsa obiectivă a timpului); alții au contraindicații medicale la anumite alimente, unora nu le plac anumite alimente (ceea ce e perfect OK), alții au nevoie de varietate, unii mănâncă emoțional (și în cazul lor reglarea cantității contează mai mult decât a calității mâncării, care ar putea fi chiar sănătoasă, dar adesea prea multă) și tot așa.

⚠️ Dacă programul nu ține cont de specificul fiecărui individ și arată inflexibilitate, nu este un program bun și nici nu va avea succes decât la un număr mic de persoane (strict cele care „pică” pe gusturile celui sau celei care promovează programul).

9. Ți se recomandă continuu cheltuieli în plus

Pentru a slăbi nu ai nevoie de aparate scumpe de făcut grătar sau de suflat aer cald peste carne (o tigaie bună, o tigaie grill și un simplu cuptor sunt tot ce ai de fapt nevoie) și nu trebuie să cumperi un anume program de fitness sau de numărat calorii (sunt zeci de aplicații pentru telefon, multe dintre ele gratuite, multe dintre ele foarte bune – trebuie doar să le cauți și să testezi să vezi ce ți se potrivește).

Nu faptul că vei cheltui mulți bani te va ajuta să slăbești, ci planificarea atentă, în acord cu circumstanțele tale, împreună cu disciplina pe care ți-o vei cultiva pentru a avea mereu în vedere obiectivul pe care ți l-ai propus.

⚠️ Dacă sesizezi că orice amănunt devine condiționat de mai mulți bani cheltuiți, fie că ți se recomandă aparate de gătit scumpe, fie că îți sunt indicate pentru alimentația zilnică produse al căror preț este nesustenabil pentru o familie obișnuită, fie că îți sunt impuse complementar servicii cu plată ale unor terți, fie că informațiile necesare îți sunt condiționate de o nouă achiziție a unui serviciu suplimentar al inițiatorului programului, este cazul să te retragi și să nu arunci banii pe fereastră.

*

Dacă nimerești în vreun grup de slăbit care nu ți se potrivește, părăsește grupul. Nu pierzi nimic, dimpotrivă, dacă alegi să nu te expui unui mediu nociv pentru psihicul și obiectivele tale.

Caută grupuri care oferă susținere reală, unde nu trebuie să îți fie teamă să spui ce te frământă, unde oamenii discută liber și cu respect unii pentru alții, unde întrebările primesc răspuns, unde se ține cont de particularitățile și circumstanțele individuale, unde eșecul este considerat parte din procesul de slăbire – pentru simplul fapt că eșecul nu înseamnă nimic altceva decât că mâine vei face lucrurile mai bine decât azi.